Witam,
Posiadam laptopa Lenovo y50-70 z procesorem i7-4720hq, karta graficzna gtx960m ramem 16GB i pamięcią 512gb ssd. Niestety podczas gry wykorzystywanie procesora nie przekracza 50/60% oraz taktowanie wynosi 2,6ghz a w trybie turbo powinno być 3,6, wykorzystanie karty graficznej tak samo a fps w grze wynoszą 20/30. Czy ktoś z Was wie dlaczego tak się dzieje? Dodam ze to nie wina przegrzewania. Z góry dziękuje za odpowiedzi
A ile masz stopni?
Bo wiesz, to, ze temperatury nie wynosza 100 stopni nie oznacza, ze jest OK. Zrzucanie zegara, by nie dobić 100 jest standardem.
Mam wyłączony throttling a temperatury procesora nie przekraczają 77, z gpu trochę mniej
A jak Kolega taka opcję wyłączył? Tego się nie da wyłączyć po włączeniu komputera, aczkolwiek blisko 80 stopni może wyjaśniać dlaczego komputer nie przechodzi w boosta i korzysta tylko z 2.6.
Czyściłeś go kiedykolwiek w środku?
Teraz do rzeczy:
Jaką GRĘ Kolega uważa za jedyną słuszną i jedynie prawdziwą GRĘ i na jakich jedynie słusznych ustawieniach?
Bo my znamy kilka gier od CS 1.6 a na Cyberpunku kończąc.
W jednych Twoja konfiguracja przekracza nasze najśmielsze oczekiwania doskonałym wynikiem 20 FPS, w innych jest to wynik raczej poniżej oczekiwań.
Detale Kolego, detale.
Skorzystałem z programu throttleStop. Ponadto ten model laptopa ma skłonności do przegrzewania się i mój egzemplarz pamięta większe temperatury :/. Dodam jeszcze ze taktowanie na poziomie 3,6 GHz mam gdy tak naprawdę na laptopie nic nie robię albo korzystam z przeglądarki.
Gra to Cities: Skylines, na ustawieniach wysokich dobije do około 55max, natomiast z modami około 10 i obiektami około 50 spada do max 40, ale zastanawia mnie w takim razie dlaczego podzespoły nie są wykorzystywane w 100%
Tak czyściłem, jednak było to na tyle dawno ze przymierzam się do ponownego czyszczenia.
Cities Skyline to ja na stacjonarnym ledwo uciagam a mam komp 2 letni i prawie wszystkie dodatki 40-50 fps to norma nawet jak zjadę graficznie na średnie to tez mi zipi i sie dusi procek mam i3 8100, gtx 1050 ti 4 Gb, ram 2400 Mhz