Dzięki za pomoc tak zrobiłem według instrukcji wszystko przebiegło pomyślnie jednakże po restarcie komputera dalej startuje system z tego starego dysku mimo iż już jest ustawiony ten SSD jako pierwszy aby był wykrywalny.Przypuszczam że trzeba jeszcze zmienić opcję tylko nie wiem też jak już wsp.aby zmienić te parametry aby ten dysk SSD miał funkcję 0 a ten pod SATA 2 miał funkcję 1 może wówczas to rozwiąże cały problem.Zrobiłem fotkę jak się uruchamiał i chodzi mi oto jak zmienić jeszcze aby w opcjach ustawić po swojemu teraz jest tak:
Jak można zmienić na stałe aby było:
SCSI - 1 : ADATA SP900 ustawić to SCSI - 1 zmienić w opcjach na 0
SCSI - 0 : SAMSUNG HD103SJ zmienić w opcjach to też właśnie SCSI - 0 na 1
Oznaczenia 0 czy 1 przy poszczególnych dyskach w biosie mogą oznaczać do którego gniazda został połączony dysk sata 0 czy sata 1. Nie wiem na pewno nie znam biosu. Ale tak samo masz widoczne w zarządzaniu dyskami. Więc jeśli by to była prawda to ze zdjęcia jest widoczne możliwość przesunięcia na pierwszą albo inną pozycję dalszą przyciskami opisanymi PU/PD +/- i zapisać do pamięci przyciskiem F10 i potwierdzić przy wychodzeniu z biosu.W zarządzaniu dyskami nie widać żeby było coś zapisane zainstalowane na dysku 1 jak to dysk SSD. Widoczne jest jako nieprzydzielone miejsce bez systemu plików i oznaczenia litery dysku. Nie wiem czy z pod systemu starego dysku widać dane zapisane na SSD nie powinny jak nie ma litery i systemu plików. Więc nawet jak ustawisz na stałe na pierwszej pozycji dysk SSD to i tak system wystartuje z HDD jako następny w kolejce dysk z systemem.
Dzięki za informację czyli co dobrze rozumiem z Twojej odpowiedzi że nic z tego nie będzie nie da się tego zmienić jak wyżej opisałem ???Skoro to niby nie zmieni nic to co mam zrobić aby to w końcu zadziałało jak trzeba ???
Blade2042 - przecież masz napisane czarno na białym - jeśli na dysku (Adata) nie ma nawet partycji (nie mówiąc o systemie) - to niby jak komputer ma z niego wystartować ?