Witam mam taki problem zakupiłem dzisiaj dysk SSD marki ADATA Premier Pro ( SP900 ) 128GB i po podłączeniu go poprzez złącze SATA 2 w płycie głównej firmy GIGABYTE GA-MA785GM-US2H rev.1.1 po włączeniu komputera nie wykrywa go wcale po dotknięciu go dysk wibruje w środku więc chyba pracuje , co może być tego przyczyną ???
Pracuję na systemie Windows 8 Professional 9200 x64 , proszę o pomoc jak można rozwiązać ten problem gdyż chciałbym na nim system wyżej wymienioną wersję postawić świeży.
No ok dzięki za szybką reakcję ale właśnie nie mam pojęcia jak tego w biosie dokonać dlatego podałem model płyty i liczę na pomoc jak mam to zrobić w jaką opcję wejść i sprawdzić bo tego właśnie nie potrafię zrobić.
W bios umie wejść itd.tylko nie wiem jak już wspominałem czego szukać.
Więc tak po wejściu w tą opcję co napisałeś pisze tak:
IDE Channel 0 Master [None]
IDE Channel 0 Slave [None]
IDE Channel 1 Master [None]
IDE Channel 1 Slave [None]
Drive A [None]
Floppy 3 Mode Support [Disabled]
Halt On [All , But Keyboard]
Base Memory 610K
Extended Memory 6141M
reszta to już chyba ustawienia jak się orientuję mniej więcej daty itd.
– Dodane sobota, 2 lutego 2013, 21:02 –
Jeszcze jedną chciałbym zaktualizować BIOS lecz gdy wejdę na polską stronę płyt GIGABYTE wybiorę swoją wersję płyty i wybiorę opcje do pobrania BIOS nigdzie nie widzę aby móc go pobrać.
Tu zapodaję linka do stronki gdzie próbuję go znaleźć i pobrać:
Jako że kontroler powinien pracować w trybie AHCI dla prawidłowego funkcjonowania dysku SSD - wydaje się ze aktualizacja BIOSu do wersji F12f jest wysoce wskazana. Sprawdź też FW samego dysku.
Upgrade BIOSu to nie jest taka łatwa sprawa Niektóre płyty główne mają taką opcję, że można wgrać BIOS z poziomu windowsa, jednak inne potrzebują wgrania go poprzez bootowalny dysk. Pamiętaj upgrade BIOSu jest bardzo ryzykowny. Bez UPSa
jest to ryzykowna sprawa, ponieważ jeśli przy wgrywaniu biosa odetną Ci zasilanie płyta główna jest do wyrzucenia
OK z tym już sobie poradziłem teraz następny problem się pojawił , przedstawię to na fotce.System już mam postawiony na dysku SSD przy stawianiu systemu odłączyłem zasilanie i taśmę na SATA 2 z tego zwykłego system się uruchamia bez problemu itd.Jednakże gdy wyłączyłem kompa podłączyłem ten zwykły dysk pod to złącze SATA 2 po uruchomieniu system się załącza ale jeszcze z tego właśnie starego dysku.Jak ustawić opcję aby odpalał system ten już postawiony z dysku SSD a tą partycję na dysku pod SATA 2 całkowicie sformatować i przypisać inną literę na partycji ???
Jak zrobić aby przedstawione partycje na fotce można zmienić tak aby otrzymać wynik Dysk 1 był na Dysk 0 a Dysk 0 na Dysk 1 abym ewentualnie gdyby była potrzeba mógł jeszcze raz postawić świeży system na tym dysku SSD , pozdrawiam i liczę na pomoc w rozwiązaniu problemu.