Problem z wykryciem HDD Toshiba dysk zewnętrzny 2,5" 250GB

Witam, piszę tutaj, bo mam taki problem. Podłączyłem ten dysk zewnętrzny do portu USB. Komputer go wykrył, ale nie mogę do niego wejść. wyskakuje komunikat “włóż dysk do stacji dysków :H”. Mam system Windows XP professional. Zaznaczam, że dysk działał na innym komputerze(laptopie) z systemem Vista. Jak dysk jest podłączony to pali się cały czas niebieska lampka.

Nie wiem co mam zrobić i wdzięczny byłbym bardzo za jakieś wskazówki.

Czekam na podpowiedzi.

Spróbuj podłączyć na 2 porty USB, powinno coś dać. Albo do innego portu podłączyć.

niestety to też nie pomogło. Może być wina systemu, komputera czy też dysku?

Jeśli zaznaczam dysk i sprawdzam właściwości to tam nic nie ma. rozmiar - 0, zajęte i wolne miejsce - 0

Dodane 17.03.2010 (Śr) 22:16

Proszę pomóżcie! !!

Ja u siebie jak tak miałem to zrobiłem tą metodę co Ci podałem i działało. Możliwe, że przez porty USB idzie za mało zasilania. Jak już nie mam pomysłów to piszę do serwisu danej rzeczy. Więc napisz do serwisu Toshiby lub zadzwoń. Opisz problem i zobacz co Ci powiedzą. :slight_smile: Ogólnie to ja do tego producenta zrażony jestem. Miałem ich dysk o tej samej pojemności, na USB. Pewnego razu go podłączyłem, nie działał. Dałem na gwarancję. Trzymali z miesiąc chyba i werdykt, że moja wina rzekomo. Także podziękował za nich. :slight_smile:

dobra dzięki za miłe chęci. To musi być wina USB, bo u koleżanki na nowym laptopie działa normalnie. Mam stary komputer, który pewnie nie obsługuje tych nowych urządzeń.

Temat do zamknięcia.

To w takim razie zapewne chodzi o to, że masz USB 1.1, a wymagane jest 2.O. Możesz się zaopatrzyć w takie na śledziu i zamontować sobie na płytę główną. :)To tak na marginesie. :wink:

Ja jednak sprawdziłbym jeszcze w systemie czy wykrywa ci w:

Zarządzanie komputerem/zarządzanie dyskami.

Jeśli widzi go tam, to musisz go uaktywnić.