Problem z wykryciem kości RAM


(nicolas1) #1

Witam
Mam problem z kością RAM której nie widzi moja płyta główna. Mam dwie kości 2GB oraz 4GB i właśnie tej 4GB nie widzi. Wyczyściłem gniazda z kurzu oraz przekładałem kości między gniazdami ale bez rezultatu. Gdy chciałem uruchomić komputer na kości 4GB to nic się nie działo. Załączam specyfikacje.


#2

Miałem podobnie, ale na E7400. W biosie musiałem opcję ustawić, chyba z auto na manual - teraz nie pamiętam. Sprawdzałeś bios?


(Veers) #3

Zakładając że pamięć jest sprawna, to stawiam dolary przeciw orzechom że powodem takiego zachowania jest:
“This motherboard does not support DIMMs made up of 256 megabits (Mb) chips or less.”


(JNJN) #4

A nowy moduł pamięci to?

A stare moduły pamięci to?

Płyta posiada 2 banki, to jak wsadzasz trzeci moduł?

Płyta bardzo wybredna i działa na pamięciach dedykowanych, a często działa tylko I bank?

Obsadź modułem 4 GB pierwszy bank i zrób reset biosu baterią - komp odłączony od zasilania 230V, wyjmij baterię na 10 minut, wsadź, ustaw w biosie datę i godzinę (poprawny reset zresetuje te dane) i zapisz bios Save i start.


(michoo_05) #5

Sprawdź stare kości i tą nową… Na 99% różnią się napięciami. Jeśli chcesz mieć wszystkie kości widoczne, musisz ustawić napięcia pamięci jakie są dla kości o najniższym poziomie poboru mocy… np. 1.5V lub 1.65V w zależności jakie kości masz… Dodatkowo w parametrze gdzie ustawia się częstotliwość pamięci np. 800, 1066, 1333, 1600 itd. ustaw wartość najwolniejszej kości. W tedy powinno ci wszystko ruszyć.
Jeśli wartość napięciowa kości będzie bardzo duża, będziesz musiał się zdecydować i wybrać, na których pamięciach będziesz chciał jechać. Polecam 1x4GB w twoim przypadku…
Pozdrawiam
Michoo


(bachus) #6

Szkoda, że nie podajesz dokładnych modeli (lub zdjęcia) tych modułów pamięci.