Problem z wykryciem pełnej pamieci w smart tv

Dzien dobry wszystkim, w grudniu zeszlego roku zakupilem smart tv philips 55pus8804/12 i wedlog specyfikacji posiada on 16gb pamieci dyskowej, ostatnio grzebałem głębiej po ustawieniach i wyskoczyło mi że urzadzenie ma 5,2gb z czego niecałe 2gb upchniete smieciami ktore nie da sie usunac. Sprawe zgłosiłem bezpośrednio do producenta czyli philipsa (nie mylić z reklamacja) w celu wyjaśnienia na czym polega problem, opisałem to jeszcze prościej niż tutaj, niby zrozumieli że problem leży w pamieci flash jednak otrzymałem odpowiedz abym wyczyścił pamięć cachce w ustawieniach sieciowych smart tv co już samo w sobie wyklucza pomoc w rozwiązaniu problemu i mija się z moim problemem, oczywiście wyczyściłem, odpisałem, nawet podesłałem zdjęcie z tv jak to wygląda lecz odpowiedzi w nastepstwie sie juz nie doczekałem, miał ktos podobny problem? Nie chce zgłaszać puki co na reklamacje z taką pierdołą i jak nie rozwiaze problemu to zrobie to pod koniec gwarancji bo szkoda żeby grzebali w tv jeśli zajdzie taka potrzeba a znajac zycie spartola cos innego majac na uwadze ze ten sprzet jest delikatny. Pzdr

Wziąłeś pod uwagę, że te 16GB jest łącznie na system operacyjny, aplikacje, cache systemu i apek itd.? Do dyspozycji w takim układzie faktycznie może pozostać niewiele.

1 polubienie

Oczywiscie, problem polega na tym ze powinno pokazywac jak w smartfonie, to jest smart tv z android tv, obsługa przegladarek, chromcastow i podonych, android to nie windows aczkolwiek koło 1gb zajmuje + smieciowe apki niecały giga i stad wynika ze brakuje mi tych 10gb :slight_smile:

System Android to Linux, a zatem jest podzielony na partycje: System, Data, Recovery, Cache i Dalvik/ART. Ta pojemność w ustawieniach to rozmiar partycji Data. Zrootuj, usuń pierdoły i będziesz miał więcej, ale utracisz gwarancję.
Ciekaw jestem czy w ogóle da się odblokować bootloader w telewizorze :smiley:

1 polubienie