Po włączeniu komputera nie mogłem się zalogować na swoje konto w Windows - nie działa klawiatura a dokładniej cały czas świeci się dioda od NumLock’a ale sama klawiatura nie reaguje.
Zalogowałem się więc na konto za pomocą klawiatury ekranowej żeby zobaczyć w czym problem i tu niespodzianka.
Sprawdziłem też inne klawiatury podpinając je do tego komputera i niestety za każdym razem wynik ten sam
Komputer to Lenovo v530
Czy można to jakoś naprawić ??
Czy jak klikniesz z „prawa” na Urzadzenie klawiatury hid to w otwartym oknie po kliknieciu na Właściwośi widnieje jakiś numer błędu?
Klawiatura działa w UEFI? (po wciśnięciu przycisku power spamowanie klawiszem F1)
Jest reakcja kontrolki na klawiaturze NumLock po wciśnieciu klawisza NumLock?
Nie sprawdzałem czy pojawia się jakiś kod błędu. Sprawdzę to w środę.
Odnośnie pytania czy klawiatura działa w Bios to nie wiem, nie sprawdzałem.
Zauważyłem natomiast, że podczas uruchamiania komputera można do pewnego momentu włączać/wyłączać Numlock, później wszystko się blokuje i już żaden klawisz nie działa a dioda Numlock cały czas świeci
Wobec tego można założyć, że to problem systemowy.
Sprawdź w trybie awaryjnym:
Sprawdziłem i w BIOS’ie klawiatura działa poprawnie. Problem zaczyna się już w momencie ładowania systemu - jak zaczyna się kręcić kółeczko. Więc ewidentnie problem jest w systemie
Ale nie diagnozuj tego samym numlockiem i caps lockiem te mogą się zawiesić do ekranu z Windowsem.
No to napisz konkretnie jak ma to naprawić. Wiesz?
Ale diagnostyka nie jest równa automatycznej naprawie (ktoś może odmówić opłaty w serwisie czekając na pozew przedsądowy).
Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.
Ukrywanie czegoś tylko zachęca do czytania
Powiem ci tak, miałem kiedyś taki sam problem na teraz już legendarnej „siódemce”. Niestety jedynym rozwiązaniem jakie zadziałało było ponowna instalacja systemu. Zrób kopię zapasową danych i instaluj na nowo.