Problem z wykrywaniem klawiatury

Po włączeniu komputera nie mogłem się zalogować na swoje konto w Windows - nie działa klawiatura a dokładniej cały czas świeci się dioda od NumLock’a ale sama klawiatura nie reaguje.
Zalogowałem się więc na konto za pomocą klawiatury ekranowej żeby zobaczyć w czym problem i tu niespodzianka.
Sprawdziłem też inne klawiatury podpinając je do tego komputera i niestety za każdym razem wynik ten sam :frowning:
Komputer to Lenovo v530
Czy można to jakoś naprawić ??

Czy jak klikniesz z „prawa” na Urzadzenie klawiatury hid to w otwartym oknie po kliknieciu na Właściwośi widnieje jakiś numer błędu?

Klawiatura działa w UEFI? (po wciśnięciu przycisku power spamowanie klawiszem F1)

Jest reakcja kontrolki na klawiaturze NumLock po wciśnieciu klawisza NumLock?

Nie sprawdzałem czy pojawia się jakiś kod błędu. Sprawdzę to w środę.

Odnośnie pytania czy klawiatura działa w Bios to nie wiem, nie sprawdzałem.
Zauważyłem natomiast, że podczas uruchamiania komputera można do pewnego momentu włączać/wyłączać Numlock, później wszystko się blokuje i już żaden klawisz nie działa a dioda Numlock cały czas świeci

Wobec tego można założyć, że to problem systemowy.
Sprawdź w trybie awaryjnym:

Sprawdziłem i w BIOS’ie klawiatura działa poprawnie. Problem zaczyna się już w momencie ładowania systemu - jak zaczyna się kręcić kółeczko. Więc ewidentnie problem jest w systemie :frowning:

Ale nie diagnozuj tego samym numlockiem i caps lockiem te mogą się zawiesić do ekranu z Windowsem.

No to napisz konkretnie jak ma to naprawić. Wiesz? :sweat_smile: :joy: :grinning: :clown_face: :rofl: :man_facepalming:

Ale diagnostyka nie jest równa automatycznej naprawie (ktoś może odmówić opłaty w serwisie czekając na pozew przedsądowy).

Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.

Ukrywanie czegoś tylko zachęca do czytania :man_facepalming:

Powiem ci tak, miałem kiedyś taki sam problem na teraz już legendarnej „siódemce”. Niestety jedynym rozwiązaniem jakie zadziałało było ponowna instalacja systemu. Zrób kopię zapasową danych i instaluj na nowo.