Problem z wylaczaniem Kompa


(system) #1

Witam!!

Mam nastepujacy problem: Zdarza się że czasami komputer mi sie nie zamyka. Gdy wyswietlany jest komunikat " trwa zamykanie systemu" myszka sie nie rusza i komp sie totalnie zawiesza. Wiem, ze ten temat byl juz walkowany ale zadne porady nie pomagaja. Moze ktos mial identyczny problem. Ogolnie komp chodzi bez zadnych problemow. Temperatury jak najbardziej oki. Sterowniki do danych podzespolow najnowsze.

Moja konfiguracja:

AMD Athlon 64 X2 4000

Dfi Infinity nF Ultra II z najnowszym biosem

OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium Rev2 CL4-4-4

Palit Geforce 8600Gt sonic+

Corsair CMPSU-450VXEU - 450W

Dzieki


(SeBoLaS) #2

miałem podobny problem,po formacie wszystko wróciło do normy,ale w takich przypadkach może to być rónież wina jakiegoś podzespołu np.zasilacza lub pamięci ram


(ksedoks) #3

Próbowałeś edycji rejestru?Jeśli nie to mnie to pomogło bo miałem taki sam problem:

Wpisz w Uruchom->"regedit":

odnajdź 3 klucze:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MICROSOFT\WINDOWS NT\CURRENT VERSION\WINLOGON i ustaw "PowerdownAfterShoutdown na 1

HKEY_CURRENT_USER\CONTROL PANEL\DESKTOP i ustaw "PowerOffActive na 1

HKEY_USERS\DEFAULT\CONTROL PANEL\DESKTOP i ustaw "PowerOffActive na 1

Następnie sprawdź czy w Menadżerze Urządzeń masz kompa jako"KOMPUTER PC Z INTERFEJSEM ACPI" a jesli nie to zmień to w BIOS-e.Powodzenia :smiley:


(system) #4

Próbowałem zarówno format jak i edycje rejestru i nie pomogło

Nie mam pojęcia co jest zgrane :frowning:

sprzęt jest raczej oki ponieważ z kompem nie mam kompletnie żadnych innych problemów


(SeBoLaS) #5

podkręcałeś kompa??


(system) #6

Podkrecałem kompa, ale ten problem wystepowal jeszcze przed jakimkolwiek O/c


(Monczkin) #7

Nazwij temat konkretnie i popraw błędy. Przenoszę do odpowiedniego działu.


(Rastko1) #8

Proste pytanie masz neostradę?


(Technik Elektro) #9

a co to ma wspólnego ?? jakiekolwiek problemy z modemami neo (sagem) miały miejsce z chipsetami VIA i chodziło o zaawansowaną obsługę zarządzania energią i wyłączaniu modemu usb.


(Rastko1) #10

Widać nie znacie się :lol: (to żart)

Chodzi mi o to i że ja też coś takiego miałem a jak widać mam chipset nvidii, też mi komp stawał na trwa zamykanie sytemu i koniec pomagało wyciągnięcie usb modemu ze slotu dwie sekundy i już komp się wyłącza. Tą poradę dostałem na purepc i za każdym razem działa


(Technik Elektro) #11

miałem prawie wszystkie modemy od neo (sagem,thompson) i nie miałem nigdy problemów na nforce2/3/4. sterowniki zaktualizuj ze strony sagem.com


(Rastko1) #12

Ja mam speed tauch 330 i właśnie to na nich się dzieje, nie ma tu znaczenia chipset bo u mojego kumpla ona ma nf4 to też to się dzieje jest również wiele innych przypadków właśnie takich a sagemy właśnie są wolne od tego problemu.


(Technik Elektro) #13

nie widzę problemu, udaj się do telepunktu TP i wymień modem na sagema :-).