Problem z wyłączaniem komputera. Pomocy


(Donmareczek21) #1

Witam. Mam następujący problem.

Otóż nie mogę już wytrzymać. Komputer samoistnie mi się wyłącza.

Potrafi się wyłączyć raz po 5 minutach od włączenia, raz po godzinie, a raz po 4. A raz po samym włączeniu komputeraz(Windows się nie załaduje).

Dziennie to już po kilkanaście razy się wyłącza. Zdarza się też ze się sam włączy w nocy.

Ale przy wyłączanie nic się nie pojawia, po prostu tak jakby odcięto dopływ prądu.

Czytałem gdzieś na internecie, że należy wymienić zasilacz. Niestety ja posiadam drugi taki sam jak ten, tzn. o tej samej mocy czyli 300W.

Po zmienieniu dalej to samo.

Przeczyściłem wszystkie kości ram(2x1gb,2x512MB). Format dysku nic nie dał.

Więc sam nie wiem co teraz mam zrobić.

Podobno może być to wina temperatury procesora. U mnie ona jest powyżej 60 po włączeniu a 70 już po chwili użytkowania.

Obudowa otwarta cały czas. Wiatraczek na procesorze chodzi. Być może jest to wina zużytej pasty termoprzewodzącej.

Również chciałbyś dopisać, ze pasty termoprzewodzącej nie zmieniałem od początku jak mam komputer, czyli ok 5 miesięcy.

Proszę jak ktoś wie to o rady. Co mam zrobić ??

Próba podłączenia mocniejszego zasilacza ?

Wymiana pasty termoprzewodzącej ?

Specyfikacje zamieszczam na chomikuj.pl .

oto link: http://chomikuj.pl/djmaro20071/prywatne … 744680.htm

Jest to w html-u. Robiłem ją everestem.


(Marcin1025) #2

Podaj model ale dokładny zasilacza


(Daniel_1982) #3

Obstawiam za kolegą. Prawdopodobnie wina zasilacza. A w jakim stanie są kondensatory na płycie głównej?


(Donmareczek21) #4

teraz jestem tylko w stanie podać model tego jednego co sprawdzałem :

Seasonic SS-300GS.

Bo aktualnie używam innego, lecz narazie się nie wyłączył, od czasu pisania postu poprzedniego.

A nie chce wyłączać. Jak się wyłączy to spiszę jaki to model tego co teraz używam.

Jak sprawdzić w jakim stanie kondensatory ??


(system) #5

Czy ich aluminiowe, górne “pokrywki” nie są “spuchnięte”, odstające? Powinny być płaskie.


(Marcin1025) #6

Też zasilacz może być winowajcą bo za nowy to on nie jest po modelu


(Donmareczek21) #7

więc tak :

kondensatory wyglądają na dobre, nie są spuchnięte.

Przeczyściłem wiatraczek w karcie graficznej,

rozkręciłem zasilacz i przeczyściłem z kurzu.

temperatura po tym zabiegu przez pierwsze pięć minut wynosiła maks 50 stopni.

Teraz już znowu ponad 70.

Sprawdzałem programem SpeedFan 4.45

Załączam screen z owego programu: http://zapodaj.net/3a15271d0f26.jpg.html

A model zasilacza jaki teraz jest używany to : CODEGEN “S” 300W Model:300 X1.

Dalej się wyłącza. Ramy przeczyściłem również.

Wszystko odłączyłem i podłączyłem dla pewności.

Nadal to samo…:slight_smile:

Co teraz można jeszcze zrobić ??

Miał ktoś podobny problem ??


(igrek) #8

Codegen nie jest najlepszy, lepiej zostaw seasonica, czyściłeś chłodzenie procesora? Instalację elektryczną w domu masz ok? Sprawdź ten komputer u kolegi :stuck_out_tongue: Co do speedfana dosyć często przekłamuje.


(Donmareczek21) #9

ale na seasonicu to nawet nie chce się załączyć, już podczas logowania(logo Windows XP) wyłączy się, tak jakby pradu brakło.

Lecz nie jest to możliwe ze pradu nie ma.

Chłodzenia nie czyściłem, tzn. powierzchownie, ale nie odpinałem nawet, gdyż nie mam pasty termoprzewodzącej. A taką pasuje pokryć procesor, a na niego nałożyć chłodzenie. Instalacja elektryczna 100% sprawna, gdyż wszystko czyli telewizor, laptop, i inne rzeczy normalnie działają. Nic się nie dzieje w nich. Tylko ten komputer.

Komputera nie mam po co sprawdzać gdzie indziej, skoro instalacja na pewno sprawna.

Problem musi leżeć po stronie jakiegoś podzespołu.

A jaki lepszy program najlepiej polski do sprawdzania temperatury procesora, karty graficznej i innych rzeczy ??


(Marcin1025) #10

no to szykuj się na wymianę zasilacza bo inaczej spali się Tobie komputer,na allegro można kupić za 40zł nowego Fortrona.Co do temperatur spróbuj programem Speccy :slight_smile:


(Donmareczek21) #11

ok, jutro wezmę jakiś zasilacz załatwię od znajomego, tak zeby sprawdzić, ale jakiej mocy najlepiej ?? 300W to mały ??

jaki najlepszy ???


(Daniel_1982) #12

Co najmniej 400 W


(Donmareczek21) #13

który z tych 3 polecicie ??

http://allegro.pl/zasilacz-atx-silverstone-strider-460w-i2201441014.html

http://allegro.pl/zasilacz-mustang-400w-334-i2202692538.html

http://allegro.pl/zasilacz-tracer-400w-307-i2210025523.html


(igrek) #14

Żaden :slight_smile: ten będzie ok http://allegro.pl/chieftec-gpa-400s8-40 … 80750.html


(Marcin1025) #15

Te co podałeś to złomy z czarnej listy kup ten zasilacz co podał igrek ten zasilacz jest bardzo dobry i pewny


(Donmareczek21) #16

a jakiś do 50 zł ?? nawet używka ??

bo wiecie, jeśli się okaze ze to nie zasilacz to szkoda i tych 100 zł…


(Rufus2009) #17

Nawet jak się okaże że to nie zasilacz to i tak pieniędzy na marne nie wydasz - dobry zasilacz to podstawa w PC, a na zasilaczu nie ma co oszczędzać.

Nie ryzykował bym z używkami, szkoda na to pieniędzy, a po roku i tak się rozdupczy.


(Marcin1025) #18

Ja mam używkę i działa czy ja wiem zależy na Allegro są nowe Fortrony po 40zł albo trochę gorsze za 60zł Modecom Feel 3 500W