Problem z wyłączaniem komputera


(Daris91) #1

Vista nie potrafi wyłączyć mojego komputera do końca. Gdy kliknę Shut Down vista wylogowuje mnie, zamyka system i wyłącza monitor, wiatrak zwalnia i znowu się rozpędza a komputer dalej zostaje włączony i wtedy żeby wyłączyć komputer naciskam Power na parę sekund.

Przy ponownym uruchomieniu jest podobnie. Wyłącza monitor wiatrak zwalnia i gdy już przestanie się kręcić znowu się rozpędza i przeważnie komputer się ponownie nie uruchamia.

Podczas instalacji instalator też nie potrafił poprawnie ponownie uruchomić komputera. Występowało tak jak teraz z vistą.

W xp jest wszystko dobrze. Komputer się poprawnie wyłącza i uruchamia ponownie.

W czym może tkwić problem?


(aero) #2

Witam.

Sprawdz w panel sterowania/system i konserwacja/narzędzia administracyjne/wyświetl dziennik zdarzeń.

Dziennik systemu windows/system/aplikacje, sprawdź czy coś nie powodowało problemów w windows vista


(sCooBy^) #3

Przywróć standardowe ustawienia biosa...


(Daris91) #4

Ale co tu ma bios do tego jak to się nie chce wyłączyć tylko pod vistą (mam zainstalowaną na d: ) a pod xp jest wszystko dobrze (na c: )


(aero) #5

a sprawdziłeś wszytsko wg. moich porad ?? :confused:


(Daris91) #6

Nie wiem właśnie co mam dokładnie w tym dzienniku znaleźć


(aero) #7

wszystkie błędy :mrgreen:

albo daj screena my się zajmieny resztą :smiley:


(Daris91) #8

A jak mam zrobić screena paru tysięcy zdarzeń? :smiley:

83cfcaa7edfcec6dm.jpg

Taki screen?


(aero) #9

dobra to zobacz jakie aplikacje powodują u ciebie błedy :confused:


(Daris91) #10

Wraz nie rozumiem. Podaj krok po kroku co gdzie i jak

A tak w ogóle to to nie tylko było w samej viście a nawet w instalatorze visty. Też dziwnie uruchamiał komputer. Najpierw zwolnienie wiatraka, jak już przestał się kręcić to się wtedy znowu rozpędzał.

A w xp cały czas jest wszystko dobrze


(Janek Max) #11

to nie jest wyłączenie komputera !!


(Daris91) #12

Do kogo to? Do mnie czy do aero?


(sCooBy^) #13

Mi się wydaje że ty nie wyłączasz kompa a wprowadzasz w stan oczekiwania klikając na czerwony przycisk w menu start.

Zmień w PanelSterowania->Opcje Zasilania->Zmień ustawienia planu->Zmień zaawansowane ustawienia zasilania->Przyski zasilania i pokrywa(LOL)->Przyciski zasilania w menu start->Ustawienie zmień na zamknij->Zastosuj i powinno być ok :lol:

[Ale co tu ma bios do tego jak to się nie chce wyłączyć tylko pod vistą] - gdybyś w biosie zmienił standard zarządzania energią z S1 na S3 to by ci się komp całkowicie wyłączył po wejściu w stan wstrzymania :lol:


(Daris91) #14

To ci się źle wydaje

Jak wyłączam komputer to pisze Logging of (wylogowanie) i później Shutting Down (wyłączanie) i później aby monitor się wyłącza wiatrak na chwilę zwalnia i znów się rozpędza. Ale komputer się nie wyłącza.

Napisałem to jeszcze raz bo widzę że niektórzy nie do końca czają o co chodzi.

Znalazłem cos takiego http://forum.2p.pl/read.php?f=43&i=25031&t=25031. ale nie wiem jak to przełożyć na vistę.


(sCooBy^) #15

A może byś tak łaskawie podał konfiguracje kompa ??

[Ale co tu ma bios do tego jak to się nie chce wyłączyć tylko pod vistą (mam zainstalowaną na d: ) a pod xp jest wszystko dobrze (na c: )]

A bardzo dużo. I skończ wyjeżdżać z XP bo XP i Vista to 2 różne systemy !!


(Daris91) #16

AMD Sempron 3200+, RAM 512 MB, Radeon 9600

Pomoże ktoś??


(Onliner) #17

witam!

mam identyczny problem jak kolega wyżej

po naciśnięciu Zamknij (nie naciskałem ikonki tylko najeżdzałem na strzałke i tam w napis "Zamknij") Vista sie wyłacza, monitor też, ale komputer nadal działa (lampki sie świecą, wiatraczki chodzą) a po jakims czasie znowu się wszystko włącza

zmieniłem też ikonkę ze wstrzymywania na Zamknij

Dodam, że ten problem NIE występował wcześniej! pojawił się nagle

tak jak kolega mam też XP i tam wszystko jest ok, a na Viście od jakiegos czasu właśnie tak sie zaczeło robić

pomoże ktoś??


(Ashapola) #18

Według mnie problem nie jest związany z konfiguracją komputera... Tak jak nie u wszystkich objawia się problem z wolnym kopiowaniem plików.

Na moim laptopie raz na 20-30 wyłączeń komputer również nie reaguje. Niby się wyłączył ale palą się wszystkie kontrolki. Dopiero przyciskiem mogę wyłączyć komputer do końca. Pewnie SP1 rozwiąże dopiero ten problem. Ta sama sytuacja miała miejsce z Win98, WinMe, WinXP.... zaraz po ich wydaniu....


(Onliner) #19

tak, ale u mnie to teraz zrobiło się tak że za każdym razem się nie wyłącza a nie co jakiś czas


(Biuro) #20

Jeżeli masz wersje box windy to dzwoń na infolinię microsoftu - wiem, wiem.... ale może jednak pomogą,

Jeżeli masz OEM'a kupionego razem z nowym kompem do obowiązkiem sprzedawcy jest zapewnienie ci pomocy technicznej. Kłóć się w razie co.

Jeżeli kupiłeś OEM'a i instalowałeś go sam, jak microsoft określa "na własne ryzyko" ->lol<- to niestety pozostają ci tylko fora, ew. technet itp