Problem Z wyświetlaniem grafiki na stronie >>>


(Lukasz Krysiewicz) #1

Problem wygląda w ten sposób : Zrobiłem stronę umieściłem ja na serwerze , ALE część IMAgów się wyświetla część nie. Najśmieszniejsze jest to że wyświetlaja sie te które były pobrane z Internetu tzn.: butony itp. Natomiast te które robiłem sam ( np.: przeróbki zdjęć) nie wyświetlaja sie . Nawet nie sa rozpoznawane jako pliki graficzne . Dlaczego to nie działa po umieszczeniu na serwerze (umieszczełem za pomoca WebAdmina)nie pojmuję. Proszę o pomoc .

A te zdjęcia , bądź rysunki ,które przerabiałem sam później konwertowałem za pomocą programu ACDSee (chyba tak sie pisze).Jakby ktoś chciał to mogę mu podesłać na e-maila , któryś z tych tworów. Dodam jeszcze ,że na dysku wszystko działa , dopiero po wrzuceniu na serwer jest zoonk >>>


(Monczkin) #2

1) sprawdź linki do obrazków na stonie - muszą mieć adresy "względne" (../fot/01.jpg), a nie bezwzględne (np.: C/fot/01.jpg)

2) zapakowałeś obrazki na serwer ?? - jeśli ich nie umieściłeś, to jak mają być wyświetlane, skoro są niewidziane :slight_smile:


(system) #3

Jeśli kopiujesz zawartość Twojej strony to trzeba zadbać żeby calość przeszła bo inaczej będziesz miał to co masz.Ja też na początku robiłem w/w błedy.A jak tworzysz stronę na jakimś edytorze to zadbaj żeby wszystkie zapisy,linki i źródlowe obrazki były w jednym miejscu(najlepiej w jednym katalogu)I potem zawartość tego katalogu wyeksportuj na serwer i będzie po kłopocie.Najlepiej kopiuj przez FTP bo można porównać czy kopiowane elementy są w obu oknach te same.


(Lukasz Krysiewicz) #4

Ad.1

Adresy są względne. (Takich błędów to ja nie popełniam)

Ad.2

Wszystko jest umieszczone. Chodzi o to że jak wchodzę we właściwości konta , to jeśli mam 16 plików graficznych (jpg, gif) , to podaje mi ,że mam 8 plików graficznych i 8 innych. Po prosu tych moich wogóle nie rozpoznaje jako pliki graficzne. Nie pojmuje tego.


(Monczkin) #5

Ad.1 podałem jeden z najczęściej popełnianych błędów (skąd mam wiedzieć, że takich błędów niepopełniasz ?? )

Ad.2 sprawdź roższerzenia plików, czy są napewno prawidłowe, i czy zastosowałeś standartowe (domyślne) opcje kompresji. Jeśli ich nierozpoznaje, to byc może nie są do końca przegrane na serwer (czasami po zerwanym połączeniu plik nie jest zapisywany do końca). Wrzuć je jeszcze raz.


(Golden Finger) #6

Konwertując w podanym programie rozszerzenia plików zostały zapisane dużymi literami.

Musisz ręcznie zmienić wielkość liter rozszerzenia :smiley: (na małe litery) i będzie OK.Trzeba na to zwracać uwagę ponieważ GIF i gif czy JPG, jpg, JPEG, jpeg, to nie to samo :twisted:

Pozdrawiam :okulary:


(Lukasz Krysiewicz) #7

Jest strzał w 10 . Wielkie dzięki już wszystko działa.


(Asterisk) #8

Nie mówiąc już o tym, że niektóre serwery

wcale nie rozponają dużych liter

Sprawa zakończona - zamykam