Witam, moim problemem dzisiaj jest posiadanie czarnych pasków po bokach w starszych grach np. Hidden & Dangerous 2. Maksymalna rozdzielczość jaką mogę ustawić na swoim sprzęcie to 1024x768, gdzie oczekiwana jest 1366x768. Jednakże bardziej zależy mi na tym, ażeby chociaż rozciągnąć obraz i wyłączyć skalowanie do środka czy tam automatyczne. W starym laptopie miałem taką funkcję, aby rozciągał obraz jeśli nie był wyświetlany na całym ekranie, a na Tym niestety jest opcja skalowanie obrazu, aczkolwiek nie można wybrać żadnej opcji poza wybraniem podstawowego skalowania czy coś takiego (Intel Graphics HD 3000), a w aplecie nVidii w ogóle czegoś takiego nie ma, jak skalowanie obrazu. Kombinowałem z zmienianiem rozdzielczości poprzez rejestr, jednakże powodowało to problemy z wyświetlaniem obrazu w grze. Zaproponowano mi, żebym też zainstalował sobie ten program “sudo apt-get install nvidia-settings” (link do strony skąd: http://www.ubuntu-pomoc.org/rozciaganie-ekranu-podczas-grania-w-starsze-gry-na-szerokich-monitorach/). Jednakże nie potrafię tego ściągnąć albo jestem po prostu na to za tępy. Jeżeli temat jest nie w tym dziale co trzeba, to przepraszam i proszę o przeniesienie, gdyż napisałem wątek tutaj z powodu problemów na tym właśnie Windowsie. Bardzo proszę o pomoc (może być link do tego programu “sudo…”) i z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam, Mateusz.
PS1: Jest również napisane o jakimś programie “nVidia X Server Settings”, który chyba właśnie jest tym “sudo…”, ale nie mam pewności i również nie wiem, gdzie mogę posiąść ten komponent, który zapewne ulżyłby mi w męczarniach :D.
Z tego linku co podałeś: “Ja miałem ten sam problem ale u mnie wina leżała w Ustawieniach Monitora gdyż tam było Tryb skalowania na Automatyczny i wystarczyło że zmieniłem na Panoramiczny.”
Albo jestem ślepy, albo w ogóle nie mam takiej opcji w komputerze. Gdy kliknę PPM na pulpit i dam “rozdzielczość ekranu -> ustawienia zaawansowane -> panel sterowniczy grafiki i mediów Intel®”, to jest tam opcja skalowania od Intel HD Graphics 3000, aczkolwiek jest tylko jedna opcja “zachowaj skalowanie urządzenia wyświetlającego” i nic poza tym.
Tak, tylko że ja mam dwie karty graficzne, ale w żadnym aplecie z tych dwóch kart nie ma opcji, aby włączyć skalowanie, które rozciągałoby obraz na całą szerokość. Dlatego poszukuję podobnego programu chociażby do tego na linuksa.
Jeżeli próbujesz ze mnie zrobić debila, a nie pomóc to do widzenia. Instalowałem najnowsze sterowniki, a zanim dotarłem tutaj korzystałem z wujaszka google. Forum to jest stworzone po to, aby pomagać innym, a nie odsyłać do google i: “poszukaj sobie sam”. Do widzenia.
Większość osób piszących na forum nie szuka w google, dlatego odsyłam cie do google.
Wiesz osoby które pomagały piszą z pamięci albo pisząc nie widząc tego nigdy, a jak widać nie zniechęca to ich tylko podpowiadają nawet w najbardziej tropikalnych problemach.
Rozumiem że jeśli odeśle cie do czegoś co próbowałeś to zadziała na ciebie jak płachta na byka.