Mam problem z wyświetlaniem strony aliexpress (konkretnie główna wyświetla się prawidłowo, dopiero gdy wejdę do sklepu z konkretnym produktem wyświetla mi się to…)
Przeglądarka to najnowszy firefox (z adblockiem oraz bez. Uruchomienie z wyłączonymi dodatkami również nic nie daje). Jest szansa wyświetlić prawidłowo tą stronę, bez zmiany przeglądarki na inną?
Windows 10 pro, FF 87 - portable pobrany do dokumentów zip i wypakowany, ustawiony. https://download-origin.cdn.mozilla.net/pub/firefox/candidates/87.0-candidates/build3/win32/pl/firefox-87.0.zip
Do tego jest moją domyślną przeglądarką i wersja udana, jak mało która, czyli szybka, bez błędów.
Zastanawia mnie, że mimo wyłączenia dodatków - jakaś amba blokuje skrypty w firefoxie. Jakiś program zewnętrzny? Ochrona internetu? Nawet wyłączony internet antywirus, to nie oznacza, że jego aplety nie działają.
Mam tylko systemowego defendera i blokuję dodatkami na potęgę.
Wyglada jakby była blokowana domena alibabacdn, alicdn, czy jakiej oni tam cdn używają bo nie mogę teraz sprawdzić
Włącz ff w trybie awaryjnym, żeby całkowicie wykluczyć dodatki.
Nie jestem pewien, czy uruchomienie z wyłączonymi dodatkami daje identyczny efekt co w trybie awaryjnym…
Możesz jeszcze utworzyć nowy profil jeśli w tym coś poustawiałeś tak, że blokuje ci tę domenę.
Jak masz z 50 dodatków bez opcji eksportu ich ekstremalnych konfiguracji to możesz kombinować wyciągać je z profilu skopiowanego na pulpit do folderu “stare dane Firefox”.
Utworzyłem nowy profil i faktycznie strona wyświetla się prawidłowo. Tylko jest kłopot, na starym profilu działam już dobrych kilka lat i nie pamiętam nawet ile i jakie modyfikacje ręcznie wprowadziłem. Poza tą stroną lis sprawuje się świetnie. Dodatki to nie problem, mam ich cztery. Gorzej z “tuningiem” - np. nie pamiętam jak, ale było z tym trochę zachodu, wyciągnąć pasek zakładek na belkę okna (obok krzyżyka zamykania okna, maksymalizowania i minimalizowania)
Mozilla zaskakuje z wersji na wersję. Okazało się, że w v85 usunęli DNS ESNI, oczywiście nie informując dostatecznie o tej zmianie.
Jakiś czas temu też wyleciała opcja z about:config, aby pokazywało tylko rzeczy zmodyfikowane przez użytkownika. Taki checkbox był wczęśniej dostępny, teraz nie.
Jak chcesz zobaczyć, co zmieniałeś w starym profilu to kliknij w about:config w “Wyświetl wszystko” i naciśnij Ctrl+Shift+k, w konsoli wklej:
var elements = document.getElementsByTagName('tr');
[...elements].filter(
el => !el.classList.contains('has-user-value')
).forEach(
el => el.style.display = (el.style.display === 'none') ? 'table-row' : 'none'
);
i naciśnij ENTER. Powinny wyświetlić się tylko wpisy, które były zmodyfikowane ręcznie przez użytkownika.
Ostatnio Mozilla mnie wpienia takimi decyzjami.
Jeżeli chodzi o Layout przeglądarki, to pewnie też gdzieś jest to zapisane.
Normalnie działa, a mam jak @Bogdan_G blokadę wszystkiego, albo lepiej:
Profil wyczyść, jak jesteś zalogowany to wszystko wróci. Skróty, hasła, dodatki.
A jak nie to zaloguj/ zarejestruj i dopiero wyczyść
(ostatnia deska ratunku na problemy poza kontrolą about:config / GUI)
Jak nie działa ci skrypt do konsoli to sobie po prostu obejrzyj plik pref.js (i tak byś musiał odsiać czymś wpisy jakie Moz://a przestawiła na wartość inną niż domyślna - z około 30 takich niestety będzie).