Problem z Xear 3D i configiem do karty


(Brandar13) #1

Mój problem polega na tym, że:

Jestem graczem i jak wiadomo, zestaw słuchawki + mikro jest czasem dla niego niezbędny :wink:, używałem do tego Xear 3D (miałem go zainstalowanego przy kupnie komputera) i przestawiałem config raz na zestaw 5.1 raz na sluchawki + mikro, ale pewien czas temu program ten po prostu mi zniknął ! Szukałem Eksploratorem, Wyszukiwarką Windows i nie znalazło nic, na pewno też go nie odinstlowywałem, ikonka zniknęła też z pasku szybkiego startu, i od tamtego czasu nie mogę skonfigurować karty :confused: Proszę o pomoc !

PS

Moja karta to C-Media AC97 Audio Device


(matiit) #2

Nie masz płyty z tym programem? Powinna być na płycie z softem do karty dźwiękowej lub płyty głównej (jeśli zintegrowana)


(Brandar13) #3

niestety przeszukałem wszystkie płyty i nie ma niczego powiazanego z karta dzwiekowa

EDIT:

Znalazłem 1 płytę pisało na niej Drivers and Utilities CD for VIA/AMD chipset Mainboard Version V1.55B-2R , uruchomiłem ją i przesukałem, znalazłem pliki do Audio ale mają bardzo dziwne oznaczenia:

-AVANCE

-CMI8738

-CMI9739 i VT8235

a w pliku Readme znalazłem takie zapiski na temat tego:

Audio Drivers:

Avance AC97 Audio (Option) 5.10.0.4030 WinXP/ME/2k/98SE.\Driver\Audio\Avance

5.10.0.5011 Win98/98SE

4.5.0.3018 Win9x

4.3.0.3030 WinNT4

VIA AC97 Audio(Option) 4.05.1130 win9x .\Driver\Audio\VIA8235

5.12.01.3670 WIN98SE/ME .\Driver\Audio\VIA8235

4.03.00.3130 NT40 .\Driver\Audio\VIA8235

5.12.01.3670 WINXP/2000 .\Driver\Audio\VIA8235

C-Media 9738/9739/9761 5.12.01.0035 Win98se/Me/2000/XP .\Driver\Audio\CMI9739

AC97 Audio (optional) 4.10.0.324 Win9x

4.10.00.002Ba Winnt

C-Media 8738 PCI Audio 5.12.1.641 Win98se/Me/2000/XP .\Driver\Audio\CMI8738

(optional) 4.06.1096 Win9x

4.1.0.230 Winnt

Wynika na to, że znalazłem sterowniki, ale czy może być do tego dołączony Xear ?


(matiit) #4

U mnie do razem ze sterami sie instaluje xear3d


(Brandar13) #5

czyli, które z danej listy byś radził zainstalować ?


(matiit) #6

Te do Twojej karty i Twojego systemu :slight_smile:


(Brandar13) #7

Zainstalowałem te:

C-Media 9738/9739/9761 5.12.01.0035 Win98se/Me/2000/XP .\Driver\Audio\CMI9739

AC97 Audio (optional) 4.10.0.324 Win9x

4.10.00.002Ba Winnt

Wszystko poszło normalnie poinstalacji uruchomił się instalator Xear 3D zresetowałem komputer i... nic ciągle go nigdzie nie ma

Prosiłbym o podanie ścieżki i folderu gdzie sie Xear powinien znajdować, z góry dziekuję

EDIT: Czy naprawde nikt nie umie rozwiązać mojego problemu ?