Witajcie. Nie wiem czy dałem właściwą kategorię, ale ta wydawała mi się odpowiednia. Otóż mam problem. Jakiś czas temu dostałem nową klawiaturę “MAD DOG GK700”. Dzisiaj zauważyłem, iż nie mogę napisać “ż” z dużej litery (udaje sie tylko jak mam włączony Caps Lock). Próbowałem już przełączyć język z Polski (programisty) na Polski (214), ale tam to w ogóle nie mogę pisać polskich znaków.
Ktoś wie co się dzieje i jak to naprawić, żebym mógł normalnie pisać “ż” z dużej litery?
EDIT: Z innymi polskimi znakami tego problemu nie ma
Dopadł mnie właśnie identyczny problem - ten sam model klawiatury, kupiona kilka dni temu, duży „normalny” Ż przestał działać po BSOD-zie Windowsa 11 [edit: wtedy ten błąd zauważyłem, nie wiem już teraz czy wcześniej też występował, mając na względzie ciąg dalszy tej krótkiej historii był to prawdopodobnie błąd fabryczny]. Odświeżam temat z nadzieją, że ktoś znalazł przez te lata jakiś sposób na przywrócenie „normalnego” Ż
Próbowałem w PowerToys ustawić skrót Shift+AltGr+Z = Ż jednak zauważyłem, że przy wciśnięciu AltGr narzędzie „łapie” Alt (prawy) i Ctrl (lewy). W narzędziu Keyboard Checker online natomiast po wciśnięciu AltGr podświetla się lewy Ctrl.
Klawiaturę ostatecznie oddałem do sklepu. Za zgodą obsługi wziąłem nowy egzemplarz, podłączyłem do któregoś z laptopów, sprawdziłem… i wyszło na jaw, że ten nowy jeszcze chwilę temu zaplombowany egzemplarz miał ten sam błąd. Sklep zgłosił sprawę producentowi, a ja dostałem zwrot kasy.