Problem z zainicjowaniem dysku przez system

Witam, dysk był już używany i dobrze się sprawował, próbowałem zainstalować grę lecz nie było na nim wystarczająco dużo miejsca więc go sformatowałem, po sformatowaniu chwilkę dysk był widoczny a teraz totalnie znikł, proszę o szybką pomoc w rozwiązaniu tego problemu

1 polubienie

próbowałem wyjąć i włożyć wtyczkę SATA to teraz wgl już nie wczytuje bo jeszcze przed tym gdy próbowałem sformatować partycję pisało że błąd we/wy i nie można go sformatować ani zainicjować

a teraz nawet w zarządzaniu dyskami nie wczytuje się ten dysk

a jak próbuję zainstalować teraz ponownie to wyskakuje błąd że nie mam uprawnień aby to zrobić na tym dysku który niby nie wczytuje ale jednak się pojawia

To był dysk WIndowsa? Zrób low level format i zobacz, czy “w tworzeniu partycji windowsa” jest widoczny.

@anon7248146 dysk windowsa tzn? to jest drugi dysk zamontowany wewnątrz komputera, windows jest na tym pierwszym, a odnośnie gdy wchodzę w zarządzanie dyskami to teraz wgl jest niewidoczny, a formatować tego pierwszego nie chcę bo wszystko stracę

jest to dysk ssd

Abstrahując od tego, że jest to SSD, to polecanie LLF komuś kto ledwo potrafi opisać problem, nie jest najlepszym pomysłem.

Dysk mógł paść. Zdarza się. Co to za dysk, jaką ma pojemność, producent, kiedy kupiony.

@anon17641694 jest to ssd marki goodram model cx400 o pojemności 128 GB, kupiony 29 listopada

To na początek inny kabelek SATA. I najlepiej inny port w płycie głównej.

ok, spróbuję

ah, gdy podpinałem zasilanie to dobrze nie podłączyłem i dlatego nie widziało tego dysku, ale dobra zmieniłem ten sata i do innego gniazdka w płycie, tylko teraz muszę zainicjować ten dysk

i chyba za chwilę znów pojawi się ten błąd

odpal wiersz poleceń w trybie administratora.
diskpart [enter]
list disk [enter]
i co zwrócił diskpart? :grinning:

i tak jak pisałem znów ten błąd d

@fantomi spróbuję

zrobiłem tak jak tutaj https://soisk.info/index.php/Zarządzanie_dyskami_DISKPART to zostało napisane ale otrzymałem znów błąd:

Informacja, ze SSD padła później, fakt… może przeceniłem umiejętności. :wink:

nadal nie udało mi się bez błędu, zawsze wywala błąd we/wy, może to dysk uszkodzony?

A próbowałeś podczas inicjowania tego dysku wybrać (zaznaczyć) pozycję MBR, a nie GPT?

Dawno się sprzętem nie bawiłem. Jedyne teraz co zmieniam to dyski zewnętrzne. Ale zawsze wydawało mi się że dysk systemowy jest widziany jako disk 0 a pozostałe o cyfrę więcej (tak z reguły bywa). U ciebie jest inaczej. Uprzedzam to tylko takie moje spostrzeżenie