Problem z zainicjowaniem dysku SSD

Witam!

Mam problem z zainicjowaniem dysku SSD w Win 10. Dokładniej chodzi o to, że dysk jest wykrywalny w BIOS-ie, ale nie można mu nadać partycji. Dysk podpięty jest w miejscu HDD, natomiast HDD mam zamiast DVD-ROM. System zainstalowany jest w tej chwili na HDD. Poniżej wrzucam screeny z próbą zainicjowania. Proszę o pomoc.

Ja bym spróbował…

• Odpiąć wszystkie inne urządzenia SATA tak, aby pozostał tylko ten dysk.
  • Uruchomić instalator Windowsa (7/8/10 bez znaczenia) z pendrive’a USB.
  • Założyć i sformatować partycję spod instalatora
  • Wyłączyć kompa
  • Podpiąć z powrotem wszystkie urządzenia SATA
  • W BIOSie ustawić ładnie kolejność bootowania - na pierwszym miejscu ustawić swój dysk z systemem. Kolejnych nie musi być.
  • Odpalić system i napisać czy problem został rozwiązany :wink:

Zrobiłem tak jak napisałeś, ale niestety dalej to samo. Zamieniłem dyski HDD besposrednio do plty glownej, a SSD do adaptera w DVD ROM i dalej to samo. Czy jest możliwość, że temu SSD brakuje jakiegoś kontrolera? On jest ciaglę widoczny w BIOS-ie, ale jakby nie było do niego dostępu.

Sprawdź czy inne systemy operacyjne również nie widzą dysku. Odpal np. Ubuntu jako live i spróbuj uruchomić instalację.

Ściągnij i zainstaluj zobacz czy jest widoczny, a najlepiej jak byś nagrał płytę ratunkową z Acronis Disk Director i z niej wystartował.
https://www.dobreprogramy.pl/Acronis-Disk-Director,Program,Windows,20097.html

Jest widoczny jako niezainicjowany. Próba inicjacji kończy się zawieszeniem programu (tak jak i kilku innych wcześniej).

Moim skromnym zdaniem, wobec poniższego komunikatu dysk SSD jest zwyczajnie uszkodzony. To, że widać go w BIOSie i Zarządzaniu dyskami nic nie znaczy.
221411d9cd477f6feedd6e03c7fe25d9a61c6640