Problem z zainstalowanie windowsa


(bartek133) #1

Witam. Mój problem polega na tym, że podczas przygotowywania do instalacji instalator zawiesza sie na “starting windows”, po czym pojawia się czarny ekran i nic więcej się nie dzieje. Dodam tylko, że problem pojawia się przy podłączonym dysku. W momencie kiedy dysk zostaje odłączony instalator włącza sie normalnie i wyskakuje że nie ma jakiegoś sterownika cd. Próbowałem z płyty i z pendrive. Jeżeli ktoś wie jak rozwiązać mój problem z góry dzięki.


(bachus) #2

Podaj model komputera i ten “jakiś” komunikat.


(bartek133) #3

Plyta glowna: msi h110m pro-d
Procesor: intel core i5 6500
Karta graficzna: geforce gtx 750ti
Pamiec ram: 8gb kingstone hyperx

Co do komunikatu to jednak mialem go na innym kompie - moja pomylka.


(Longhorn2009) #4

Dysk to jakiś sprawdzony egzemplarz czy może kupiona używka lub coś w ten deseń? Jeśli nie jesteś pewien jego sprawności warto by było odpalić linuksa livecd np. Ubuntu i poprzez Disks Utility sprawdzić status S.M.A.R.T tego HDD.
Przy skylake będziesz miał problem z instalacją Windows 7 z pendrive. Musisz zintegrować sterowniki kontrolera xHCI.


(bartek133) #5

Moglbys troche jasniej napisac o co chodzi z tymi sterownikami bo nie rozumiem


(Longhorn2009) #6

https://www.google.pl/amp/s/www.dobreprogramy.pl/amp/Windows-7-to-juz-przeszlosc-przynajmniej-dla-Intela-i-jego-procesorow-Skylake,News,60404.html Do integracji sterowników możesz użyć ez installer Asusa lub dedykowanego narzędzia msi.