Problem z zainstalowaniem karty ATI HD 5450


(Djpawcio3m) #1

Witam

mam problem, otóż zakupiłem do mojego komputera ostatnio kartę graficzną ATI HD 5450 i od samego początku mam z nią problemy

po zamontowaniu jej w komputerze i wlączeniu go, instaluje on podstawowe sterowniki do niej i karta "działa"

jednak w rezultacie nie moge ustawić częstotliwości odświeżania ekranu, a rozdzielczości ekranu są dosyć nietypowe np. 1920x1440 , 1856x1392 , 1792x1344 (niższe są już normalne np. 1600x1200)

poprzednio komputer działał na rozdzielczości 1600x900 (na zintegrowanej karcie graficznej ATI 2100, teraz takiej rozdzielczości nie ma, a na tych "dziwnych" ekran wogóle nie działa

wchodząc w ustawienia karty graficznej w nagłówku Typ karty - nic nie pisze

w pozostałych informacjach o karcie pisze

instalowałem sterowniki z płyty którą dostałem razem z kartą od ati - catalyst control center

jednak po restarcie komputera pojawia się komunikat "sterowniki są niezgodne lub nie działają prawidłowo" i nie działa ani catalyst, a wszystko pozostałe tak jak poprzednio

instalując najnowszy CCC ściągnięty ze strony ATI włączając komputer cały czas pojawia się blue screeen i komputer sie nie włącza

musze odinstalowywać sterowniki w trybie awaryjnym a potem CCC jak tylko się włączy w trybie normalnym

byłem z tym u sprzedawcy tej karty i sprawdzili kartę, podobno działa prawidłowo

potem sprawdzali ją w moim komputerze

powiedzieli że mam namieszane w systemie i że musze zrobić format windowsa i karte mieć na tych sterownikach podstawowych ( bez CCC)

niestety po formacie windowsa problem dalej jest taki sam

nie moge ustawić sobie "normalnej rozdzielczości" ani częstotliwości odświerzania

nie wiem co może być przyczyną tego problemu

zainstalowany sytem: windows 7 Ultimate x64

mój komputer:

Acer Aspire M1201

Procesor AMD Athlon Dual Core 4450e 2x2,30 GHz

2GB RAM

zasilacz 250W (w specyfikacji karty pisze że min. 400W jednak nie wiem czy on może być przyczyną ponieważ uruchamia się na tej karcie)

Gry też nie chcą odpalać na tej karcie graficznej

proszę o pomoc

dziękuję i pozdrawiam

Paweł


(bison616) #2

zainstaluj stery od amd 13.1


(Djpawcio3m) #3

właśnie te sterowniki gdy zainstalowałem to komputer robi blue screen i sie resetuje..


(Lewanxd) #4

Zacznij od sprawdzenia karty na innym zasilaczu. Być może nie wyrabia z mocą, przez co karta nie daje rady z obrazem, co powoduje BSoD. Bez sterowników karta chodzi, bo ma mniejsze obciążenie.


(Djpawcio3m) #5

ok. jutro go zawioze do sprzedawcy tej karty niech oni ją spróbują na innym zasilaczu, ponieważ ja innego nie posiadam

pozdrawiam

-- Dodane 01.02.2013 (Pt) 19:47 --

temat do zamknięcia

zasilacz jest wystarczający

powodem problemów była zainstalowana zintegrowana karta graficzna która się "gryzła z zewnętrzną" - wyłączyłem zintegrowaną w biosie

dziękuje i pozdrawiam


(michald) #6

Witam piszę pod tym starym tematem bo pasuje temat do tego z czym ja mam problem.
kupiłem kilka dni temu kartę graficzną HD 5450 wyprodukowana przez firmę SAPPHIRE.
Potrzebowałem jej by w szkolnym komputerze podłączyć telewizor przez kabel HD.
Komputer to Dell optiplex-745 o numerach service tag 4YKP93J.
System Windows XP 32 sp 2.

Po podłączeniu karty do komputera podłączeniu kabla HDMI obraz działa ale…
No właśnie system nie potrafi zainstalować sobie tej karty graficznej co sprawia że obraz nie jest idealny nawet na komputerze a na TV nie ma dźwięku. podczas próby instalacji sterowników różnych i starszych i nowszych pojawiał się błąd "Nie można załadować sterownika wykrywania"
Gdy próbował wskazać po prostu plik sterownika w menadżerze urządzeń udało się doprowadzić do instalacji jednak w menadżerze urządzeń pojawia się nazwa "Radeo HD 5450 " z wykrzyknikiem. samego CCC nie da się zainstalować. Próbowałem czyścic system z pozostałości sterowników i ponownie je instalować ale nic nie pomagało. Próbowałem instalacji z poziomu trybu awaryjnego ale też nic. Nie mam już pomysłu poza reinstalacja systemu ale jak na razie nie dostałem pozwolenia na to od szkoły a wydaje mi się że to już jedyna opcja. Nie wiem tez jak wyglądała kiedyś instalacja systemu na tym komputerze i czy wszystkie sterowniki płyty głównej były zainstalowane poprawnie. I najważniejsze czy ten komputer obsłuży ta kartę.

Macie jakiś pomysł ?


(JNJN) #7

Podejrzewam, że tu musisz mieć minimum XP z SP3

plus pełna aktualizacja systemu z WU

plus zainstalowany Net Framework 4.5

i dopiero sterownik:

http://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Windows%20XP%20-%20Professional/Home&RenderOnServer=true

Oczywiście wcześniej odinstaluj inne stery + czyszczenie systemu np: Ccleanerem + jak możliwe zaktualizuj system z WU na 100 % i dopiero instaluj ster do karty.


(michald) #8

Starałem się zainstalować tam sp3 ale tez był jakiś problem. Wydaje mi sie że najlepszym wyjściem było by instalacja systemu na czysto. Nie pamiętam jaki to był problem z ta instalacją sp3.
Jak bede miał ponownie dostep do komputera to jeszcze raz sprawdzę