Problem z zainstalowaniem systemu


(Bifon) #1

Witam, mam problem z zainstalowaniem systemu na nowy dysk. Chodzi mi konkretnie że nieumiem zainstalować systemu na ustawieniu dysku na mater, jak mam na slave to instaluje sie bez problemów. Wczesniej miałem system zainstalowany na seagatecie 20 gb teraz chcę na wd caviar 80gb. Oczywiście przed instalacją zrobiłem mu formata.Dysk jest wykrywalny przez biso (troche to trwa) ale gdy dochodzi do insatalcji systemu to jest czarny ekrani sie nieinstaluje.


(Krasnalek52pl) #2

uzyj fdisk i pobaw sie zreszta nie bo moze byc zle bo masz juz system na pierwszym dysku i powie ci aby formatowac wsie dyski

chyba ze zalapies ktora to bedzie partycja


(system) #3

Tez miałem taki problem. Mam 2 dyski: Samsung 40 GB i Samsung 160 GB, a poradziłem sobie z tym tak:

Sforamtowałem partycję systemową na starym dysku, gdyż był tam MBR (Master Boot Record) . Na czas instalacji sytstemu ( w moim przypadku Win2k3 ) odłączyłem od kompa mój stary dysk i wtedy bezproblemowa mi się na nowym dysku zainstalował system :smiley:


(12bolo6) #4

spróbuj użyć Ranisha, lub Partition magic i ukryj pierwszy dysk na czas instalacji. pamietaj, że starsze Windy muszą być instalowane na partycji podstawowej. Sprawdź poprawność ustawień dysków, standartowo jest Cable select, nie mogą dwa dyski pracować na Master. Możesz sprobować zalożyć jeden z dysków na 2 port ATA,


(JNJN) #5

Ustaw dysk na CS i podłącz na końcowej wtyczce taśmy , te dyski z niektórymi płytami pracują tylko na takim ustawieniu.

Drugi dysk czy napęd na tej taśmie ustaw w też na CS i podłącz na środkowej wtyczce taśmy.

W biosie napędy i tryby ustaw na auto.


(Damian) #6

Czy któryś z dysków jest na interfejsie SATA??


(Bifon) #7

Zmieniłem ustwienia dysku na CS i jest wykrywalny jako master i system również sie odpala,problem rozwiazany :slight_smile: . Dziękuję wszystkim za odpowiedźi.