Problem z zainstalowaniem Windows XP


(Bodzios2) #1

Witam wszystkich,

mam dziwny problem z komputerem znajomego.

Podczas próby instalacji Windows XP, zaraz po etapie sprawdzania sprzętu (nawet nie dochodzi do momentu ustalania partycji) komputer się zawiesza, pojawia się czarny ekran z migotającym kursorem w lewym górnym rogu, klawiatura nie reaguje i dysk też przestaje pracować załadowaniu.

Formatowałem dysk (jest to dysk Seagate), sprawdzałem HDDRegeneratorem (nie wykazał błędów) i nic.

Co więcej, Linux i Windows 2003 instalują się bez problemu.

Podłączyłem dysk do swojego kompa i zacząłem instalować WinXP do pierwszego restartu. Gdy miał się zresetować wyłączyłem całkiem i podpiąłem dys spowrotem do komputera znajomego licząc że uda mi się dokonać dalszej części instalacji, ale podczas uruchamiania dalszego etapu instalacji pojawia się niebieski ekran z błędem STOP: 0x0000007B (0xFC8D3640, 0xC00000034, 0x00000000, 0x00000000. ).

Sprawdziłem ten błąd na stronie microsoftu, ale opisane tam problemy i rozwiązania, raczej nie pasują do mojego problemu.

Na dysku raczej nie ma wirusów bo go formatowałem kilka razy (MBR też).

To nie jest też wina nośnika.

Prosze o pomoc bo skończyły mi się pomysły

Problem opisałem też tutaj:

http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=60380&st=0&p=579237entry579237


(Mireczek) #2

Wymień na czas instalacji kartę graficzną. Chyba masz coś ze "stajni" GForce, a one lubią sprawiać problemy przy instalacji XP.


(Bodzios2) #3

Nie wiem czy to coś da bo wcześniej komp pracował z tą kartą, ale spróbuję,

dzięki


(Adrian) #4

może wyczyść boot sector dysku... (bodajże fdisk /mbr)


(ak6) #5

Przepraszam za trochę trywialną poradę ale podłącz inny cd-rom do tego kompa i sprawdź. To, że płyta chodzi na innym kompie nie znaczy, że ten cd-rom może nie mieć kłopotów z jej odczytaniem.

Pozdrawiam.


(De Niro) #6

http://support.microsoft.com/kb/324103/pl


(Bodzios2) #7

Udało się, to była wina karty graficznej Geforce MX, na czas instalacji włożyłem inną kartę na AGP i poszło, a po instalacji włożylem spowrotem Geforca i wszystko gra tak jak powinno.

Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam :slight_smile:

ps. tych wszystkich sztuczek z Cd-Romem i dyskiem twardym próbowałem wcześniej, ale to nie było to.

Pozdrawiam :slight_smile:


(Maciejboss) #8

kiedys mialem problem podobny bo nie moglem zainstalowac swojego windowsa na nowym kompie a w sklepie mi powiedzieli ze trzeba miec z servis packiem i wgrali mi go na moim cd-keyu