Problem z zamknięciem Windows 10

Cześć, nie wiem, czy to zbieżność, czy tylko czysty przypadek, ale dzisiaj po zainstalowaniu łatek do Windows 10 (64bit home) komputer zaczął się zamykać przez 5-6 minut.
Przejrzałem logi zdarzeń i znalazłem tam pełno błędów związanych z różnymi usługami, że upłynął timeout 30000ms (30s). Tak samo dzieje się przy restarcie.
Wygląda to tak, że niezależnie od tego, czy wyłączam, czy restartuję komputer następuje procedura zamykania, monitor się wyłącza, a przycisk zasilania świeci dalej, diody nie mrugają. Dopiero po około 4-5 minutach diody zaczynają mrugać (jakby coś się działo), no i po kilkudziesięciu sekundach się wyłącza (łącznie 5-6 minut).
Podpowiedzcie co posprawdzać, bo już mi nic nie przychodzi do głowy, może jakaś apka, co loguje dane?
Parametry komputera:
AMD 3900X, Asus Tuf gaming x570 PLUS, 64gb ramu DDR4 2133, Palit Geforce RTX 28080Ti 11GB, dysk samsung 970 evo lpus 500GB + 2x samsung 870QVO w raidzie 0 + seagate 8TB.
Załączam przykładowy screen z dziennika

Przecież pisze. Masz coś takiego? Jesli tak to wyłącz i sprawdź.
https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1009782/

Ta usługa podana jest jako jedna z wielu. Oprócz tego identyczne komunikaty dotyczą również usług google update, gopro detection service, edgeupdate.
PS. A tego asusa co podałeś na screenie w ogóle nie pokazuje mi na liście o dziwo.

Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.