Problem z zapisywaniem plików Office'a do formatu PDF

Witam, zainstalowałem sobie SP2 do Office’a 2007. Dobrą opcją jest zapisywanie do formatu PDF, ale w moim przypadku coś jest nie tak, bo wyskakuje błąd:

Dodatkowe opcje zapisania są domyślnie wszystko. Nie ważne czy to plik zapisany, czy nowy. Ciągle ten sam błąd.

Proponuję program PDFcreator. I będzie bez problemu. Co prawda nie ma polskiej wersji (chyba), ale da się w nim jakoś połapać.

Wiem, że istnieją alternatywne programy, ale jeżeli jest owa opcja to ona powinna zadziałać. Pamiętać też trzeba, że niektóre programy nie są kompatybilne i nie działają, w dodatku też trzeba je zarejestrować aby nie było informacji gdzieś na dokumencie.

a nie trzeba tam zmienić ustawień drukarki? Bo niektóre programy przy tworzeniu plików w PDF wymagają wprowadzenia fikcyjnej drukarki, która zapisuje plik w PDF. Nie umiem tego wytłumaczyć. Poczytaj czy nie ma gdzieś o tym mowy.

Ja wiem na czym to polega, ale mnie interesuje ta opcja wbudowana w SP2 do Office’a 2007, nie mam chęci specjalnie instalować programu który i tak z resztą się nie przyda, a tutaj mam od razu opcję zapisz do …

U mnie Office zapisuje do PDF-u bez problemu.

Używasz antywirusa Kasperskyego?

Ja używam Kaspersky Internet Security i w niczym mi on nie przeszkadza, Office zapisuje do PDF-u bez problemu.

Ale u niektórych osób działanie Kasperskyego prowadzi do takiego problemu - stąd moje pytanie …

Tak używam Kasperky Internet Security 2009

Wyłącz go w takim razie (lub tymczasowo odinstaluj) i zobacz czy problem nie zniknie (a jest to bardzo prawdopodobne).

Jeśli tak - masz już jak na dłoni przyczynę, teraz trzeba tylko poszukać rozwiązania :wink:

u mnie też z tym problemów nie ma to akurat może być ten problem podany powyżej

Tak to był program antywirusowy, przy wyłączonym zapisywał się bez problemu.

Problem został rozwiązany.

Trzeba wykluczyć w Ustawieniach reguł dla aplikacji “Nie monitoruj aktywności aplikacji”, w moim przypadku jest to MS Word i MS Excel.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i odpowiedzi. :piwo: