Problem z Zaporą


(potus) #1

Mam Windows XP + Service Pack 2

Kilka dni temu wyskoczył mi dymek z prawej strony na dole z informacją że mój komp nie jest zabezpieczony zaporą.I nie potrafię żadnym sposobem załączyć Zapory.Przeinstalowałem nawet Servispacka ale i to nie pomogło.

Pomóżcie mi


(Asterisk) #2

Opis Zapory systemu Windows.


(lazikar) #3

Panel sterowania>>Połączenia sieciowe i internetowe>>Połączenia sieciowe>>Prawym przyciskiem myszy na Połączenie lokalne>>Własciwości>>zaawansowane.

Tu masz możliwość właczenia.

Jeżeli jednak pojawia się komunikat że zapora nie może być włączona bo nie jest uruchomiona usługa to:

Start>>Uruchom>>services.msc

I włacz usługę Zapora Systemu Windows.

Jednak polecam wpisać w szukajke słowo "Firewall" i zainstalować inną zapore. Przykłady masz TU


(Dawidfajkowski) #4

mi wyskakuje błąd 10047


(El Presidento) #5

Mialem kiedys podobny problem polecam lekture tutaj


(lazikar) #6

Problem w tym ze kolega juz Sp2 przeinstalował. Z tego co widze to tam to pomogło.

Poczekajmy jednak na info od autora. :smiley:


(potus) #7

Nie stety nie idzie włączyć żadnym sposobem.Dodatkowo przy uruchamianiu przez : "Start>>Uruchom>>services.msc " Wyświetla mi się: " Nie można uruchomić Usługi Zapora systemu Windows/Udostępnianie połączenia internetowego na komputerze Komputer lokalny.Błąd 10047: użyto adresu niezgodnego z żądanym protokołem"

Widze że "Faja" ma ten sam problem ... Jakbyś znalazł rozwiązanie to daj znać :slight_smile:

Muszę zaktualizowac może jeszcze ktoś coś wymysli. Liczę na lazikara


(potus) #8

Poradzilem sobie z problemem w taki sposób

Uruchom>>cmd>>netsh winsock reset

dodatkowo (chociaż nie wiem czy mogę dać link do innego forum a nie pamiętam regulaminu i nie mam czasu tego sprawdzać bo idę na 9.30 do roboty ) daję link

http://xp.net.pl/forum/viewtopic.php?t= ... ght=zapora