Jeśli masz opcję powieszenia na suficie AP, to spokojnie 1 Unifi UAP-LR powinien dać radę. Jeśli potrzebujesz GbE lub AC, to Unifi UAP-AC-LR, ale one są droższe.
Jeśli nie masz możliwości pociągnięcią jednego kabla. Unifi musiałby leżeć w miarę dostępnym miejscu. Jednak tu mogą być potrzebne dwa AP.
Też u siebie zauwazyłem, ze 5Ghz to pic na wodę, czym dalej od routera tym gorzej i wyłączyłęm na swoim Asusie 4G-AC68U, a co gorsza strasznie długo łączy się w tym z routerem, a jak dwie kreski to głupieje transfer. Niby wyższe transfery w tym 5Ghz, ale chyba przy routerze lub góra za ścianą o ile cienka ściana.
Weź zawsze pod uwage, że 99% ludzi uzywa WiFi 2.4Ghz nie ustawiając nawet kanału na sztywno tylko na automacie i to najczesciej robi problemy. WiFi zakłóca tez Bluetooth bo działą tez w 2.4Ghz przeciez i jakoś nie czuje bólu nigdzie
Łapie z jedną kreską WiFi od dwóch sasiadów i też jest w 2.4Ghz nigdy nic nie przerwało i nie zwolniło bo oni mają domyslnie kanał 11, a ja kanał 7 na sztywno.
Natomiast stabilnośc 2.4Ghz wzgledem 5Ghz dużo, dużo lepsza.
nie to mialem na celu, chcialem tylko pokazac ze jest spora roznica miedzy 2.4 a 5GHz i pokazac innym uzytkownikom ze 5GHz wymaga wiekszego zageszczenia AP
moi drodzy na wszystko pomogło jedno tanie urządzenie tzn xiaomi mi wife repeater 2 a wypróbowałem masę sprzetu wiec polecam 35 zł i problem się skończył
Mam obecnie router Huawei WS5200, ma on 4 anteny zewnętrzne (nie odłączalne) i funkcję w sobie łączenia pasm w jedno WiFi z piorytetem 5Ghz. Ma tez opcje zaawansowane dla poszczególnych 2,4 jak u 5Ghz chodzby pasmo na sztywno na 40Mhz i 80Mhz i wybór kanału. Do czego zmierzam, a mianowicie w całym domku jednorodzinnym jest zasięg jak nie ma 5Ghz sam przłącza się na 2,4Ghz chodz o tym nie ma się pojęcia i zasięg jest. Testowane na Huawei P30 Lite i iPhonie 7. Wszystkie TP-Linki od najtańszych do tych w cenie około 300-400 zł, Asusy, Huaweie z modemem LTE miały z tym problem i rozłączały połaczenia między soba, a ten jak narazie w cenie nie całych 178 zł najlepszy. Ma 4 porty i WAN Gigabitowe. 2 lata temu miałem Synology Rt 1900 coś tam model z podobną funkca w WiFi i tam była rzenada z ta opcją, nie działało tak jak powinno. a cena prawie 3 razy wyższa, oczewiscie wiadomow . Synology USB 3.0 i czytnik kart SD, ale p[oza tym bez sensu wydawanie kasy jak to nie potrzebne.
Oczewiście wiadomo budynek budynkowi nie równy, ale od 2 tygodni jestem, w szoku co ten Huawei potrafi i jak działa wifi w domu. Do tego ZyXEL LTE4506 w trybie Bridge mode. Jedyny sprzet z LTE Cat.6 gdzie producent daje tryb bridge.
Jeżeli ktoś chce można kupić z dostawa do domu przetestowac w 14 dni i można się zdziwić, że za taka cene taki routerek. Ma fajną kontrolę rodzicielska i kontrolę predkości łącza, ale u mnie to cięzko przetestowac