Problem z zasiegiem wifi w domu

Jeśli masz opcję powieszenia na suficie AP, to spokojnie 1 Unifi UAP-LR powinien dać radę. Jeśli potrzebujesz GbE lub AC, to Unifi UAP-AC-LR, ale one są droższe.

Jeśli nie masz możliwości pociągnięcią jednego kabla. Unifi musiałby leżeć w miarę dostępnym miejscu. Jednak tu mogą być potrzebne dwa AP.

Nic ci z ust nie wyciągałem :stuck_out_tongue:

1 polubienie

a teraz sobie porównaj siłę sygnału docierającą do klienta z UAP AC Lite
pomieszczenie z AP:

i za dwiema ścianami

sygnał 5GHz jest wyraźnie słabszy zasięg może i jest ale wydajnościowo szału nie ma i z każdym metrem gorzej.

Też u siebie zauwazyłem, ze 5Ghz to pic na wodę, czym dalej od routera tym gorzej i wyłączyłęm na swoim Asusie 4G-AC68U, a co gorsza strasznie długo łączy się w tym z routerem, a jak dwie kreski to głupieje transfer. Niby wyższe transfery w tym 5Ghz, ale chyba przy routerze lub góra za ścianą o ile cienka ściana.

U Ciebie słaby zasięg dodatkowo potęguje wysoki kanał na 5GHz. Zmień na niższy i sprawdź jak to wygląda :slight_smile:

Gdybyś miał szybsze łącze, albo mieszkał w bloku z dziesiątkami sieci nadającymi z każdej strony doceniłbyś to pasmo :slight_smile:

Ja jednak wole pobierać tak:
5g

Niż tak:
4g

Oba pasma mają swoje wady i zalety. I generalnie samemu trzeba zdecydować, czy 5GHz daje nam więcej korzyści czy problemów.

Weź zawsze pod uwage, że 99% ludzi uzywa WiFi 2.4Ghz nie ustawiając nawet kanału na sztywno tylko na automacie i to najczesciej robi problemy. WiFi zakłóca tez Bluetooth bo działą tez w 2.4Ghz przeciez i jakoś nie czuje bólu nigdzie :slight_smile:

Łapie z jedną kreską WiFi od dwóch sasiadów i też jest w 2.4Ghz nigdy nic nie przerwało i nie zwolniło bo oni mają domyslnie kanał 11, a ja kanał 7 na sztywno.

Natomiast stabilnośc 2.4Ghz wzgledem 5Ghz dużo, dużo lepsza.

To krótko mówiąc zapomnij o WiFi i myśl jak pociągnąć kabel :slight_smile:

Tylko, gdy sygnał 2.4 GHz jest dużo silniejszy niż 5GHz. Jeśli odbierasz sieć na 5GHz o dobrym sygnale i niskim szumie, to stabilność jest lepsza.

Jak to sprawdzić i osiągnąć?? Musiałbym chyba x routerów testowac.

proszę, kanał zmieniony :slight_smile:
5ghz

-77 dBm to już akceptowany sygnał, ale oczywiście bez rewelacji :slight_smile:

Trzeba mieć odpowiedni sprzęt, brak interferencji z innymi sieciami i sygnał o wystarczająco dobrym zasięgu.

Trzeba by chyba mieszkac na środku Sahary, albo antarktydy jak ktoś woli, ale tam tez zawsze jakies przeszkody dla sygnału będą.

nie to mialem na celu, chcialem tylko pokazac ze jest spora roznica miedzy 2.4 a 5GHz i pokazac innym uzytkownikom ze 5GHz wymaga wiekszego zageszczenia AP

Myślałem, że to już dawno temu dało się wywnioskować z poprzednich wypowiedzi :slight_smile:

moi drodzy na wszystko pomogło jedno tanie urządzenie tzn xiaomi mi wife repeater 2 a wypróbowałem masę sprzetu wiec polecam 35 zł i problem się skończył

To ja wtrące 2 grosze przysłowiowe :slight_smile:

Mam obecnie router Huawei WS5200, ma on 4 anteny zewnętrzne (nie odłączalne) i funkcję w sobie łączenia pasm w jedno WiFi z piorytetem 5Ghz. Ma tez opcje zaawansowane dla poszczególnych 2,4 jak u 5Ghz chodzby pasmo na sztywno na 40Mhz i 80Mhz i wybór kanału. Do czego zmierzam, a mianowicie w całym domku jednorodzinnym jest zasięg jak nie ma 5Ghz sam przłącza się na 2,4Ghz chodz o tym nie ma się pojęcia i zasięg jest. Testowane na Huawei P30 Lite i iPhonie 7. Wszystkie TP-Linki od najtańszych do tych w cenie około 300-400 zł, Asusy, Huaweie z modemem LTE miały z tym problem i rozłączały połaczenia między soba, a ten jak narazie w cenie nie całych 178 zł najlepszy. Ma 4 porty i WAN Gigabitowe. 2 lata temu miałem Synology Rt 1900 coś tam model z podobną funkca w WiFi i tam była rzenada z ta opcją, nie działało tak jak powinno. a cena prawie 3 razy wyższa, oczewiscie wiadomow . Synology USB 3.0 i czytnik kart SD, ale p[oza tym bez sensu wydawanie kasy jak to nie potrzebne.

Oczewiście wiadomo budynek budynkowi nie równy, ale od 2 tygodni jestem, w szoku co ten Huawei potrafi i jak działa wifi w domu. Do tego ZyXEL LTE4506 w trybie Bridge mode. Jedyny sprzet z LTE Cat.6 gdzie producent daje tryb bridge.

Jeżeli ktoś chce można kupić z dostawa do domu przetestowac w 14 dni i można się zdziwić, że za taka cene taki routerek. Ma fajną kontrolę rodzicielska i kontrolę predkości łącza, ale u mnie to cięzko przetestowac :slight_smile: