U mojego taty wypróbowałem już kilka routerów od modeli za 59 zł do aktualnego tp link archera c7 . W pokoju gdzie jest router sygnał max wszystko działa . Duży pokój gdzie jest tv oddzielony jest od routera dwoma ścianami sygnał minimum raz jest a innym razem nie .Ciągłe przerwy w sygnale . Próbowałem repeater lipa Puszczenie kablem odpada co robić ???
Jeśli masz w domu podpięte pod 1 fazę to możesz zastosować power line np. TP-LINK TL-PA4010 KIT
u taty sa jaja z kablami niby jest 1 faza ale próbowalismy tej metody sa 3 rózne obwody kablowe na 3 bezpiecznikach
Zamiast marnować kasę na jakieś badziewne TP Linki za 60 zł, wydaj raz a porządnie 300 zł na Unifi i zapomnisz o problemach z zasięgiem.
No i też nie będzie działać, bo moc nadajnika (100mW) jest narzucona z góry, więc zasięg będzie podobny.
Należy poprowadzić kabel sieciowy i równomiernie rozmieścić punkty dostępowe na terenie domu lub mieszkania (zwykle wystarczą 2 lub 3). AP mogą być od unifi (300-400zł za AP), ale jak kupisz tplinka za 100zł to też będzie działał i raczej nie będziesz miał powodów do narzekań.
W przypadku gdy masz szybkie łącze np. 600mbps to wiadomo trzeba na AP wydać więcej, 10-100mbps wystarczą tańsze modele w standardzie ‘n’.
W niektórych routerach zmiana na region inny niż Europa pozwala na podbicie sygnału ponad 100mW.
No i? Jak idzie z ‘jednego licznika’, to powinno działać.
W praktyce wygląda to lepiej. Wieszałem unifiki LR w naprawdę tlumiennych miejscach i beton dla tych urządzeń to żadna przeszkoda.
Wiadomo w Unifi lite nie ma się co pchać jak ma siać na cały dom.
U jednego z klientów też testowałem Unifi w domu, gdzie router od ISP nie dawał rady, zwykły LR pokrywał caly dom i jeszcze w ogródku spokojnie sięgał.
W bardzo trudnych warunkach jak magazyny, to wiadomo, że trzeba dać ich kilka, jak się je dobrze rozlokuje, to potrafią siać nawet 200m od budynku w taki sposób, że między nimi nie stracisz zasięgu.
Unifi to dobry sprzęt, gdy unieszcisz go w dobrym miejscu, to pokrywa spory obszar. Widziałem magików, ktorzy mieli w biurze nasrane 6 unifi i narzekali na zasięg, bo je wieszali w naroznikach. Wystarczyło powiesić 2 w centralnym punkcie, aby objąć wszystkie pomieszczenia zasięgiem.
Poza tym Unifi ma coś takiego jak mesh i można je spiąć bezprzewodowo, więc prowadzenie kabla jest zbędne.
Instalowałem kiedyś Unifi w małej szkole podstawowej - wymiary szkoły 50x20m - 3 kondygnacje i 3 AP.
Na parterze nie ma żadnego AP, na pierwszym piętrze są na korytarzu 2 xUAP-LR i ogarniają 1 piętro i parter.
2 piętro jest dobudowane i strop ma 70cm do 120cm więc AP z 1 piętra nie dają rady ale jest tam jeden UAP-LR na korytarzu. Z sieci korzysta do 30-40 użytkowników jednocześnie (laptopy i telefony). Koledzy twierdzili że to nie będzie działać ale już 5 rok działa. Zrobiłem eksperymentalnie bo to był mój pierwszy kontakt z Ubiquiti i uznałem że najwyżej dołożę AP ale nie ma takiej potrzeby.
W szkołach mam dokładnie tak samo.
Wypróbuj router Asusa, chodzby RT-N14U czy N18U lub droższe i gwarantuje, ze bedzie lepiej. U mnie tez TP-Linki świrują i ich nie używam bo to chińszczyzna na maksa wszedzie polecana.
Bez przesady. TP-LINK to jest badziew, ale nie wierzę, że tani router od Asusa ma znacznie większy zasięg od C7.
Autor tematu potrzebuje co najmniej dwóch AP w technologii mesh takich jak np. Tenda nova. Ponoć działają całkiem nieźle, komunikując się między sobą na osobnym paśmie i mając dobre pokrycie.
Ponoć, właśnie.
U mnie będąc w centralnym punkcie domu jeden Unifi AP AC lite ładnie pokrywa cały dom, również na 5GHz
Jesteś pewien, że zwykłe Unifi AP mają mesh? Z tego co wiem to ich jedyny tryb działania to Access Point.
Tak, bo nie miałem fizycznie tych urządzeń na testy. Mimo to patrząc na testy w internecie jestem pewien, że takie rozwiązanie jest znacznie lepsze niż to co ma aktualnie autor tematu w domu, i to, co Ty poleciłeś
Żaden pojedynczy domowy AP nie zapewni takiej jakości i zasięgu jak 2 AP spięte w sieć mesh i rozgłaszające 2 sieci w różnych miejscach w domu.
To tak jak testy procesora, a potem okazuje się, że mam odrobine inny zestaw niż w teście i nie mam tak zajebiście jak w teście.
Dużo rzeczy na to wpływa, autor tematu w ogóle nie podał czy te ściany grube czy nie itd.
mają na 100% i w Ubiquiti to się nazywa “uplink”
Tak się składa że też mam pod ręką UAP AC Lite
I z tym 5GHz to bym nie przesadzał, ta częstotliwość zawsze będzie dużo słabsza od 2.4GHz.
Sprawdź dokładnie.
Oczywiście, że jest słabsza, ale w moim przypadku zupełnie wystarczająca.
AP jest ustawiony wysoko w centralnym punkcie domu i daje radę.
Klienci, mimo, iż w zupełnie różnych miejscach utrzymują dobry zasięg. Nic to nie udowadnia, bo to naprawdę indywidualna sprawa w zależności od wielu zmiennych.
Sciany u mojego taty to beton zbrojony tzw betoniok