Problem z zasilaczem

Witam mam laptopa marki Samsung R519.

Ostatnio gdy się lekko ruszyło kabelek od zasilacza (tuż przy wejściu kabla) się wyłączał :frowning:

Jakiś pomysły jak temu zaradzić ? Zasilacz jest marki : Aovano

Model:Sam19316

Input:100v-240v 1.2A 50/60HZ

OUTPUT: 19v–3.16a

Proszę o pomoc i dokładne wytłumaczenie bo jestem zielony. :frowning:

A czy bateria od laptopa jest w stanie działac bez zasilacza ( czy jest na tyle mocna)?

Podaj dokładne parametry laptopa

Nie bateria jest rozładowana doszczętnie.

System operacyjny : Windows 7 home premium

Model laptopa R519/R719

Procesor : Pentium® Dual-Core CPU T4300 @ 2.10Ghz

Pamięć Ram : Dostępne są 4gb ale system obsługuje tylko 3.Timingi 6-6-6-18

Karta graficzna : Mobile Intel® 4 Series Expres Chipstet Family

Typ procesora : Intel Pentium III Xenon 2100Mgz (8 x 263)

Płyta główna niestety nie jest rozpoznawana przez everesta… Magistrale i inne są ale nie są raczej potrzebne ?

Każdy typ laptopa powinien pracować na oryginalnym zasilaczu z dostoswanym dla niego wejściem,napięciem i amperażem.Nie wiem czy Twój jest oryginalny ,czy no name.Wiele wtyczek ma podobne wymiary,ale nie identyczne.Może też być uszkodzone wejście.Radzę zmienić zasilacz póki nie spowoduje poważnych uszkodzeń.Żadnych “uniwersalnych” podróbek.Przykłady http://allegro.pl/listing.php/search?ch … al=7&pay=0

Już oryginalnego nie ma bo tak samo padł…

A mógł byś mi podać powody czemu tak zasilacz się “psuję” aby im zapobiec?

nie zalałeś go czy coś w tym stylu ???

Nie nie zalałem…Ale zasilacz jest blisko grzejącego kaloryfera na maxa to może być przez to ?

Dodane 29.12.2011 (Cz) 13:53

Moglibyście ocenić czy ten zasilacz by pasował do tego laptopa ? Bo natęzenie jest ok itp. ale nie wiem jak sprawidzc to z wtyczką…

http://www.uchwytyekranyprojektory.pl/z … p-354.html

Amperaż nie jest ok,tak samo jak i moc .Ty potrzebujesz 4.74 A, 90 W

Apmer jest ok… :Pchyba

Dodane 29.12.2011 (Cz) 18:17

Mogę prosić zebyś mi znalazl dobry ?

Proponuję ten http://allegro.pl/zasilacz-samsung-r519 … 73639.html Ale sprawdż,czy gniazdo nie ma zwarcia,oraz pomyśl o baterii.

A jak sprawdzić czy gniazdo nie ma zwarcia ? jakie są tego objawy ? Bo teraz na tym lapku siedze ale jak lekko posune kabelek w górę to tak jakbym na chwilę go odłaczył ;( A czy to ze bateria mi nie chodzi może mieć wpływ na stabilność systemu ?

Dodane 29.12.2011 (Cz) 23:23

Ale czy amper 4.74 bdzię pasował ?

Bo tam na Input jest 1.2a lecz na output jest 19v–3.16(tak mniej więcej to wygląda) Może wstawić ci lepiej zdjęcie co >?>

Pewnie przewody żle umocowane we wtyku…Spróbuj naprawić w Serwisie…

A gdyby ten link ten zasilacz mi nie pasowałby mógł bym go odesłać i prosić o zwrot kosztów zasilacza ?

Dodane 29.12.2011 (Cz) 23:42

Hmmm ale miałem już raz tak samo z zasilaczem i wymiana rozwiązała problem tylko wtedy zasilacz padł na dobre…A w serwise ile by chciecli tak okolo za sprawdzenie tego ?

Dodane 29.12.2011 (Cz) 23:42

I mógłbyś mi napisać o co konretnie w tym serwisie prosić ? Bo ja tak nie bardzo wiem…

Idż do serwisu z laptopem i zasilaczem.Zapytaj czy jest możliwość wymiany przewodu Zasilacz-Laptop.Wtyk ma zatopione przewody i tego się nie naprawi.Przy okazji sprawdzi gniazdo…Być może wymiana zasilacza nie będzie konieczna.Odnośnie zwrotu masz możliwość zrobić to w ciągu 10 dni od zakupu.Tylko po co Ci koszty i zmarnowany czas.

A ile by to tak około kosztowało ? Gdyby zasilacza wymieniać nie trza było gdyby był to sam przegląd czy to co tam napisałeś…Możesz to wytłumaczyć tak prosciej ?

Nie znam cen napraw w Twoim ani w innym rejonie.Dzwoń,pytaj.Skorzystaj z www.google.pl wpisz naprawa laptopów i swój rejon…/miasto/