Problem z zasilaczem

Witam nie dawno kupiłem zasilacz firmy Fortron ( Fortron 500W FSP500-70EP 80+) dostałem go wczoraj po podpięciu wszystkiego do całości okazało się że komputer uruchamia się na sekundę i sam się wyłącza wtedy zacząłem szukać na forach pomocy w tym problemie nic interesującego nie znalazłem więc zacząłem testować na jednej kości ram i bez ramu dalej komputer nie odpalał więc wypiąłem wtyczke do zasilania procesora (4 piny) i komputer odpalił (wsęsie wiatraki się kręciły i pc speaker zaczął wariować). Myślałem że to wina procesora że padł po wymianie na stary procesor który na 100% jest sprawny i podłaczeniu 4 pinowej wtyczki znów nie ruszyło wtedy postanowiłem zobaczyć czy ten zasilacz w ogóle działa więc wziąłem 24 pinową wtyczkę i podłączyłem jednym kabelkiem zielony z dowolnym czarnym sprawdziłem to na starym napędzie i wszystko działało.

Postanowiłem że wyśle go spowrotem ale zanim to zrobie chce sie upewnić czy wina nie leży po stronie podzespołów.

W tym momencie komputer pracuje na zasilaczu firmy LITEON 300W bez żadnych problemów w przeciwienstwie do zasilacza firmy Fortron.

Jeżeli komuś to bedzię potrzbene podaje specyfikacje mojego pc

Płyta główna:GA-MA78GM-S2H (rev2.0)
Procesor:AMD Phenom 3650 Triple-Core 2.30GHz
Ramy: 2x2gb od Kinghstoma (w drodze jest 2x4gb tez od tej firmy)
Karta graficzna:AMD Radeon HD 6870 1gb (Wersja XFX)

P.s i pewnie ktoś napisze po co taki mocny zasilacz wystarczy 400w? Chcę mocny zasilacz ponieważ planuje rozbudowe tego pc.

Oddaj, wymień. Fortrony, to dobre zasilacze i dobrze trzymają napięcia, jednak w magazynach są tylko zleżałki starych fortronów i na pewno co niektóry żle działa - teraz to loteria. Pomyśl - 8, czy 10 lat - to na 100% na dzień dobry wentylator musi dostać kropnę oleju na ośkę wentylatora. To, co było - dawno wyparowało.
Mam fortrona na PC 9 lat i po paru smarowaniach zmieniłem mu wentylator na cichy. Chodzi jak ta lala.

No w zasadie zasilacza nie odpala się od tak. To jest w pewnym sensie taka przetrwonica, która wymaga obciążenia już na starcie, a nie tak sobie podłączyć. Wymaga podpiąć jakieś dyski twarde, jakiś napęd dvd.

Polecam zacząć od wystawienia na Allegro, RAM, płyty i procesora. Tam niezbyt jest co rozbudowywać. 6 rdzeniowe Phenomy dostają po pupie nawet od Ryzenów za 300-400 zł… Dodatkowo grafika tez nie pierwszej młodości, a platforma może też robić kuku.

Jeżeli chcesz podnieść wydajność, a jeszcze nie robiłeś tego, zainteresuj się odblokowaniem 4 rdzenia w Phenomie. Nie dam głowy, czy ten model, czy ten egzemplarz, ale było z 10 lat temu, że w wielu modelach jest to możliwe. Gdybyś miał jeszcze nieco lepsze od stockowego chłodzenie, to leciutkie OC i dziś dałoby Ci to sporego kopa.