Problem - za słaby zasilacz?

Dzień dobry.

Cytujac klasyka “nastał dzień dzisiejszy” i rozwinąłem swojego blaszaka o nową kartę graficzną.
Wybór padł na MSI Geforce RTX 2060 SUPER GAMING X 8GB GDDR6

Po zamontowaniu jej i uruchomieniu jakiegoś obciążenia (OCCT/CS:GO) dochodzą z niej bardzo dziwne dźwięki. Ściągnąłem MSI Afterburner, zaznaczyłem parę opcji na OSD i wyszedł mi taki efekt.

Dodatkowo załączam filmik jak to brzmi przy owych komunikatach.

Jest to problem z samym PSU, czy może jest tu jakaś wina konfiguracji? W BIOSie nic nie gmerałem, screeny i filmik nakręcony po przywróceniu “Optimised defaults”.

Specyfikacja komputera:

Intel Core i5-8600k (bez podkręcenia)
Corsair 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16
Zasilacz SillentiumPC Vero L2 Bronze 600W
Dodatkowo zestaw AIO SilentiumPC Navis RGB 240 2x120mm

W obudowie mieszczą się dodatkowo 1xSSD na Sata III, 1xHDD 7200rpm i trzy coolery SPC dołączone do obudowy. Podczas testów odłączyłem coolery, jednak problem dalej pozostał.

Jeśli problemem jest za słaby PSU, to co polecacie na zamianę?
Pozdrawiam.

Ale co jest problemem, bo chyba nie zrozumiałem?

Może nie słychać na filmie, mogę ewentualnie nagrać kolejny. Komputer w niskim obciążeniu(pulpit, przeglądarka) zachowuje się normalnie. Po większym obciążeniu GPU, sama karta zaczyna piszczeć i wydawać z siebie dziwne dźwięki.

Zwrot/reklamacja.
Będziesz sam grzebał?

Ewentualnie tylko upewnij się że wentylatory się kręcą i nie ocierają o nic, jeżeli to nie hałas mechaniczny to coś jest nie tak.

Skąd pomysł że to wina zasilacza?

Myślałem, że może być to za słaba wydajność zasilacza biorąc pod uwagę komponenty. Wolałem nie zakładać uszkodzenia nowej karty graficznej.

Sprawdź jeszcze jedną rzecz, w Afterburnerze masz kontrolę prędkości wentylatorów, zobacz jak się zachowują przy różnych prędkościach.

U siebie musiałem ustawić żeby spadały do minimum 30% bo przy ciągłym ruszaniu i zatrzymywaniu się wydawały dziwne dźwięki.

Dla mnie to piszczą cewki w GPU.

1 polubienie

Możliwe, trza by to usłyszeć.

Przecież słychać… :wink:

W komentarzach na x-komie piszczące cewki przewijają się raz za razem:

i na morelach też:
https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-2060-super-gaming-x-8gb-gddr6-rtx-2060-super-gaming-x-5938936/?sekcja=reviews

Czyli przypadłość tego modelu GPU, czy wada, którą mogę reklamować?

Sprawdzałem i na głośnikach i na słuchawkach, nic przypominającego cewki nie usłyszałem, brzmi raczej jak ocierający wentylator.

Raczej zwróć i kup tańszego GTX1660ti lub super.
I tak niepotrzebnie dopłaciłeś do tego kulawego RTXa.

Z tego co czytam, to ludzie reklamują.

Wydaję mi się, że dałem więcej za kartę, która ma lepszą wydajność.

Prawda, ale ta różnica wydajności nie jest warta tej kasy.
Dopłaciłeś połowę ceny do max 20% wydajności.

Jeżeli zamawiałeś przez internet możesz do 14 dni zwrócić bez podania przyczyny.

Dobra, i to jest rzeczowa odpowiedź.
Zareklamuję produkt. Jesteś w stanie polecić jakiegoś z RTX’ów, który nie miałby podobnej przypadłości?

Uważaj, reklamacja nie jest równoznaczna z wymianą.

Jasne, doskonale o tym wiem. Chcę jedynie zabezpieczyć się na przyszłość.
Jeśli uznają reklamację i nawet wymienią na taki sam model “wolny od wad”, a problem powróci, to wtedy poproszę o zwrot gotówki.

Jak masz dłużej kartę niż dwa tygodnie, to może trudno ci być coś z tym konkretnego zrobić. Nikt nie ma obowiązku niczego wymieniać, czy zwracać kasy, bo karta działa poprawnie mimo piszczących cewek. Oczywiście mimo to warto próbować.

Sugerujesz że piszczące cewki są normą?
Ja zatem mam jakieś wybrakowane bo nie piszczą?