Cytujac klasyka “nastał dzień dzisiejszy” i rozwinąłem swojego blaszaka o nową kartę graficzną.
Wybór padł na MSI Geforce RTX 2060 SUPER GAMING X 8GB GDDR6
Po zamontowaniu jej i uruchomieniu jakiegoś obciążenia (OCCT/CS:GO) dochodzą z niej bardzo dziwne dźwięki. Ściągnąłem MSI Afterburner, zaznaczyłem parę opcji na OSD i wyszedł mi taki efekt.
Dodatkowo załączam filmik jak to brzmi przy owych komunikatach.
Jest to problem z samym PSU, czy może jest tu jakaś wina konfiguracji? W BIOSie nic nie gmerałem, screeny i filmik nakręcony po przywróceniu “Optimised defaults”.
Specyfikacja komputera:
Intel Core i5-8600k (bez podkręcenia) Corsair 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Zasilacz SillentiumPC Vero L2 Bronze 600W Dodatkowo zestaw AIO SilentiumPC Navis RGB 240 2x120mm
W obudowie mieszczą się dodatkowo 1xSSD na Sata III, 1xHDD 7200rpm i trzy coolery SPC dołączone do obudowy. Podczas testów odłączyłem coolery, jednak problem dalej pozostał.
Jeśli problemem jest za słaby PSU, to co polecacie na zamianę?
Pozdrawiam.
Może nie słychać na filmie, mogę ewentualnie nagrać kolejny. Komputer w niskim obciążeniu(pulpit, przeglądarka) zachowuje się normalnie. Po większym obciążeniu GPU, sama karta zaczyna piszczeć i wydawać z siebie dziwne dźwięki.
Jasne, doskonale o tym wiem. Chcę jedynie zabezpieczyć się na przyszłość.
Jeśli uznają reklamację i nawet wymienią na taki sam model “wolny od wad”, a problem powróci, to wtedy poproszę o zwrot gotówki.
Jak masz dłużej kartę niż dwa tygodnie, to może trudno ci być coś z tym konkretnego zrobić. Nikt nie ma obowiązku niczego wymieniać, czy zwracać kasy, bo karta działa poprawnie mimo piszczących cewek. Oczywiście mimo to warto próbować.