Problem zapisu .mp3 w Aadacity


(Willow1990) #1

Otóż chciałbym nagrać śceżke dżwiękową z filmu do formatu .mp3 za pomocą programu Audacity ,tylko niewiem jak ?


(goomish) #2
  1. Pobierasz kodek lame i rozpakowujesz go gdzieś w bezpiecznym miejscu na dysku (np. w Program Files\Lame

  2. W Audacity: Edycja -> Ustawienia -> Audio Files -> Znajdź bibliotekę (wskazujesz w/w folder)

  3. Otwierasz plik dźwiękowy, który chcesz konwertować, jeśli trzeba edytujesz i na koniec: Plik -> jedna z kilku opcji pn. Eksportuj...


(Willow1990) #3

Gdzie musze wypakować ten spakowany plik ?


(goomish) #4

Gdziekolwiek. Byle w takim miejscu, żeby go przypadkiem nie usunąć w szale jakichś porządków na dysku :slight_smile:

Lokalizacja nie jest ważna, ważne żeby programowi Audacity podać ścieżkę do pliku lame_enc.dll

P.S. Dopiero teraz dokładnie przeczytałem pierwsze zdanie z Twojego pierwszego posta :slight_smile:

Zanim zaczniesz działać z Audacity musisz jakoś "wyciągnąć" ścieżkę dźwiękową z filmu. Możesz to zrobić np przy pomocy programu VirtualDub. Tyle, że: jeżeli zripujesz do np. nieskompresowanego wav a ścieżka trwa kilkadziesiąt i więcej minut powstanie spory plik. A jeżeli zripujesz od razu skompresowany, np. do mp3 to... Audacity przestaje być potrzebny :slight_smile:


(ThEnemy) #5

Hmm... z tego co zrozumiałem, to chcesz wyciągnąć ścieżkę dźwiękową z filmu, tak?

Czy to musi być zrobione w Audacity? Bo tak mi się zdaje, że raczej nim nic specjalnego nie zdziałasz.

Najlepiej zainstaluj sobie darmowy program Free Video to Mp3 Converter. Włącz go, wybierz film, z którego chcesz wyciągnąć ścieżkę dźwiękową, ustaw nazwę pliku wyjściowego, wybierz jakość pliku, potem wciśnij przycisk Convert i czekaj aż wyeksportuje ci dźwięki :slight_smile: .


(XMan) #6

Polecam łatwy, szybki i freeware ,,Video mp3 Extractor 1.8" :

Obsługuje wiele formatów plików wideo m. in. AVI, ASF, MOV, MPEG, MP4, WMV.


(Kindziam) #7

Pomożcie mi :smiley:

Mam oczywiscie audiocity, wchodze w ta biblioteke, odtwieram tego lame w MP3 Library daję Lokalizuj i potem "lame_enc.dll " - tak to powinnam robic??

hm no jesli tak, to potem przechodzę do eksportuj ---> zapisz... no i bum! koniec! jedyny format dozwolony to jakieś 'xml'... Głowię się nad tym już od 2 godzin, a blondynką nie jestem... To ten program jest strasznie dziwny :confused: Błagam Was o pomoc! Co robię źle!?


(Dobrol) #8

Proponuję tą stronę