Wczoraj postanowiłem przeczyścić komputer wyjąłem ramy (ddr 512 i 256) wyczyściłem dokładnie pędzelkiem sloty i włożyłem ramy na miejsce .Odechciało mi sie czyszczenia reszty . Podłączyłem kabel do komputera włączam , komputer sie uruchomił lecz monitor był czarny . Myślałem ze to awaria ramu jakaś , lecz głośnik od płyty głównej nie piszczal .Dzisiaj chciałem pożyczyć ram od kolegi . Wyjął 128 ze slotu ( w drugim zostało 512) włącza komputer i to samo co u mnie
Miałem dokładnie - jakiś rok temu - ten sam problem ze starym kompem stacjonarnym. Czyszczenie było pełne Niby się włączał, ale karta graficzna nie działała. Odłączałem więc poszczególne podzespoły i okazało się, że problem powoduje właśnie jedna z kości RAM. I założę się, że u Ciebie jest podobnie… Dlatego koniecznie przetestuj kości - ale pojedynczo, by w ogóle komputer mógł się włączyć… Pamięć RAM sprawdź za pomocą programu MemTest - link do programu oraz odpowiednią instrukcję znajdziesz TUTAJ. Jeśli pojawią się jakieś błędy - a zakładam że tak będzie - to niestety kość RAM’u do wymiany.
Bez urazy ale nie jestem taka /cenzura/ ze sie na sprzęcie w ogóle nie znam to co napisałeś zrobiłem na początku i na tej podstawie myślę ze mi płyta paść mogła