[Problem] Zaskakujące temperatury FX 8350 + throttling

Witam.

Mam problem sprzętowy związany z procesorem AMD FX 8350 - fabryczne taktowanie 4.0 GhZ lecz korzystam z 3.6 z powodu niechcianych throttli. Procesor nasmarowany pastą MX 3, a także chłodzony Scythe Ninja 3. Mianowicie kiedy procesor jest obciążony w 100% na 3.6GhZ pojawiają się throttle z powodu błędnego czujnika temperatury - 100% obciążenia przez 2 minuty 35 stopni, 35…36…37… 255 stopni . Cały radiator jest chłodny, ledwo ciepły, a także jego część przy procesorze.

Na początek sprawdź stan pasty przewodzącej między procesorem a radiatorem, ewentualnie zamień na pastę dobrej jakości na srebrze, i pamiętaj o poprawnym rozprowadzeniu na całej powierzchni styku.

Pasta jest bardzo dobra (zobacz mx3) a także jest rozprowadzona dobrze + mówię, że temperatury są dobre tylko jest błąd czytnika bo po przekroczeniu 37 stopni pokazuje 255, ciężko zrozumieć że procesor jest ledwo ciepły i zaczyna throttlować? 

Nie jesteś sam z tym problemem, tak jak mówisz, czujnik pokazuje bzdury, w kilku przypadkach pomógł update BIOS.

Po pierwsze na liście kompatybilnych nie ma twojego procesora (LINK).

Po drugie na stronie MSI (PL) są podane takie informacje

icon_20111208113403.gif

icon_20111208113417.gif

Zasilacz z czarnej listy przy takim sprzęcie pierwsza katastrofa + płyta główna, która w ogóle nie obsługuje procesora 2 katastrofa i wszystko jasne. Zmień zasilacz na Thermaltake Smart SE 530W + gigabyte ga-970a-ud3.

Mam aktualnie Silent Pro Gold 700W na pożyczkę

Nie bez powodu ta płyta nie dostała wsparcia dla tego procesora sam widzisz efekty. Zmień płytę główną.

No właśnie. Zauważyłem, że płyta wspiera procki do 95Watt, a procek 125W…