Problem ze ściąganiem spakowanych plików


(Jacekb) #1

Ściągam z różnych hostów pliki podzielone na party, spakowane .rar . Problem polega na tym, że wszystkie te pliki nie dają się rozpakować i pojawia się komunikat, że pliki są uszkodzone. Inni użytkownicy dziękując, twierdzą, że u nich wszystko jest ok. Błędy przy rozpakowaniu pojawiają się zarówno w WinRarze, 7-zip i PowerArch. Nie jest więc,tak sądzę, wina programu rozpakowującego. Ściąganie tych samych plików zarówno przez IDM jak i przeglądarkę daje taki sam efekt, czyli błędy. Ściąganie plików w całości (pliki .avi czy .iso) odbywa się bez problemów tzn. błędów nie ma.

Próba naprawy tych plików WinRarem jest w 90% skuteczna i pokazuje, że niektóre sektory są uszkodzone. W pliku jednego parta np. 500MB jest ich uszkodzonych ok. 100. Po naprawie wszystkich partów połączenie ich jest już bezproblemowe (no ale nie we wszystkich przypadkach).

Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem i mógłby podpowiedzieć co może być tego przyczyną?

Byłbym wdzięczny.

Wszystko to dzieje się pod Windows 7 Home Premium (legal - jakby co).


(falcon89) #2

A to co ściągasz to też legal?


(Jacekb) #3

Też.


(Pablo_Wawa) #4

Spotkałem się na Win XP z podobnym problemem, jak ściągałem normalne pliki Internet Explorerem (np. program 7-Zip). Zainstalowałem tam Firefoksa i problemu ze ściąganiem u niego nie było.


(Kkoksu1100) #5

-ja miałem problemy z rozpakowywaniem z powodu uszkodzonej pamęci RAM-tzn.po zmianie pamięci -te uszkodzone archiwa okazywały się “zdrowe”,-jeżeli masz więcej kości,spróbuj

wyjąć jedną… więcej, pokmbinować na jednej,drgiej -lub wziąć ta archiwa na inny komputer -możliwe jest również uszkodzenie procesora…


(Jacekb) #6

Też wpadłem na rozpakowanie tych plików na innym komputerze, ale niestety to samo, czyli błąd w rozpakowaniu.


(Fanboj O) #7

Odinstaluj antywirusa. Tylko odinstaluj a nie wyłącz.

Jeśli bez antywira rozpakuje się dobrze, to będziesz musiał zmienić program zabezpieczający.


(Jacekb) #8

Właśnie skończyłem test pamięci RAM. Wszystko jest z pamięcią ok.

Teraz będę robił próby z antywirem.

Dodane 16.12.2012 (N) 23:04

No tak, właśnie znalazła się przyczyna. Po odinstalowaniu EsetSmartSecurity wszystko ze ściąganiem i łączeniem partów wróciło do normy.

Odetchnąłem, ale nie wiem na jak długo.

Po ponownym zainstalowaniu ESS jest nadal dobrze, czyli coś się w ESS poknociło.