mam taki problem: jakiś czas temu zauważyłem, gdy chcę coś ściągnąć przez np. program BITCOMET lub UTORRENT prędkość pobierania maksymalne jest 2kb/s
torrenty mają po 500 sedów a nie mogę ściągnąć… jak pobieram np. coś przez przeglądarkę leci normalnie…
Na UTORRENCIE posało mi że mam coś zrobić z firewalem, po ponownym uruchomieniu kompa pisało mi " brak połączeń przychodzących, jeśli ten status utrzymuje się dłużej może on oznaczać problem z konfiguracją sieci"…
dodam że moja prędkość neta to 1 mb/s i mam routera ETHERNET ADSL2 firmy EDIMAX
Ustaw przekierowanie portu na routerze. Najczęściej jest to podpisane jako ,virtual server". Tam podaj adres ip swojego kompa i przyporządkuj mu jakiś port (oczywiście oprócz takich jak 80, 23 itp. u mnie dobrze działa z przedziałem ~5000) . Potem ten sam port wprowadź w programie do ściągania i powinno hulać
Start>uruchom>cmd>ipconfig i zobacz czy tam pod Adres IP: jest adres 192.168.2.2, jak jest inny to na routerze Edytuj regułę i zmień adres IP na taki jaki masz w po komendzie ipconfig.
w UTorrent wpisz ten port co i wpisałeś do routera.
Wydaje się, że ja mam ten sam problem, tylko, że z emule (opisałem to już w swoim temacie).
Porty w routerze odblokowałem, ip jest podane poprawne, emule złapał High ID, ale też sciąga maxymalnie 2-4kb/s (net 1mb/s neostrada). Po przeprowadzeniu testu portóe na stronce emule wyświetla się komunikat:
Please wait while the ports of your eMule are being tested…
Testing IP: 83.7.63.25 (83.7.63.25)
Starting TCP connection test…
TCP test successful.
Now testing UDP…
Sending UDP packet…
Waiting for result…
UDP test failed!
Connection test finished.
Myślę, że to przez to, że UDP jest zblokowane i dlatego nie chcą nam ściągać programy… Dziwne jest tylko to, że TCP jest OK, a UDP nie.
eMule akurat korzysta z TCP dla serwerów, a Kademilla(KAD) korzysta z portu UDP i jego też trzeba odblokować, swego czasu jak korzystałem z ed2k to Kademilla chyba większą rolę odgrywała.
eMule>Opcje>połączenia bodajże> UDP port: i ten port przekieruj także w routerze ale na protokół UDP lub Both(obydwa).
Jak to niebardzo pomoże to zastanów się na konfiguracją eMule(polączenia, źródła/plik, połączenia 5s) i w necie poszukaj, pod neo 1mbit powinieneś bez problemu znaleźć jakąś sprawdzoną konfigurację.
Udostępniaj też, bo to w p2p najważniejszy czynnik.
P.S 3:22-wysłanie postu, gdzieś w okolicach 3 to ja się przebudziłem i musiałem za potrzebą do WC ;/
Ten port UDP z emule odblokowałem w routerze i wskoczyło High IP na Kadzie, ale mimo to, jest coś nie tak (test UDP pokazuje, że UDP jest zablokowane). Dodam jeszcze ten sam porty w routerze na Both, może będzie dobrze. Konfiguracja eMule jest na pewno dobra, bo na niej ściągałem już przez dłuższy czas i wszystko ładnie chodziło. Dopiero wczoraj po zainstalowaniu routra zaczęło się coś sypać, mimo tego, że odblokowałem porty, tak jak to radzą na różnych forach w necie.
– Dodane 14.02.2009 (So) 11:17 –
Dodałem i Both, ale nadal wyskakuje podczas testu: UDP test failed!100%, że router tutaj coś blokuje mimo tego, że powinno być już wszystko odblokowane.
– Dodane 14.02.2009 (So) 12:32 –
PROSZĘ O UWAGĘ
Właśnie okazało się, że to w cale nie wina routera, tylko programy antywirusowego. Coś stało się mojemu Kasperskiemu i zaczął blokować UDP. Po wyłączeniu test wykazuje, że UDP jest odblokowane.
Tak więc w moim przypadku, problem został rozwiązany. Dzięki wszystkim za pomoc.