Problem ze skanerem Mustek

Mam skaner Mustek BearPaw 2448 TA. Kiedy go kupiłem, zainstalował mi go sprzedawca i śmigał. A po formacie instaluję i skaner działa tylko spod dołączonego programu, a nie chce się uruchomić spod kreatora skanera w XP-ku. Wyskakuje “Nie można znaleźć oprogramowania do skanowania lub skaner nie jest podłączony”. Poza tym nie działają przyciski na skanerze ani lampa do slajdów. :frowning: Co robić???

Jaki to dokładnie model skanera ? Mustek BearPaw 2448 TA Plus , czy Mustek BearPaw 2448 TA Pro?

Mustek BearPaw 2448 TA Plus -> STEROWNIKI

Mustek BearPaw 2448 TA Pro -> STEROWNIKI

Wyłącz komputer, odłącz skaner, włącz komputer. Najpierw zainstaluj sterowniki do skanera, a dopiero potem podłącz skaner chyba, że instalator poprosi Cię, abyś podłączył skaner w trakcie instalacji sterownika.

Jest jeszcze gorzej! #-o Teraz nie działa nawet spod firmowego oprogramowania ani nie pokazuje ikony skanera w Moim Komputerze!

Włączyłeś skaner ?

Uruchomiłeś ponownie komputer po instalacji sterowników ?

Jak przebiegła instalacja sterowników ?

trzeba ręcznie dodać… mam tak samo z UMAX Astra 610P… XP ma problemy z wykryciem niektórych skanerów…

Ale jak? :?:

wejdź w menadżer urządzeń i wybierz nazwę urządzenia która jest oznakowana znakiem zapytania. Po wejściu kliknij zaktualizuj sterownik po czym przy wyborze szukania sterownika wskaż orginalne miejsce gdzie zapisałeś na dysku nie z napędu CD

Pojawia się “Ten sterownik nie jest podpisany cyfrowo” I co teraz?