Problem ze skype->nie loguje sie tylko uruchamia internet

Dzięki Dimatheus za cierpliwość:)

Czyli tak, Javę zainstalowałam, obecną aplikację skype odinstalowałam, wyczyściłam kompa ccleanerem oraz malwarebytes przy okazji porządków, zainstalowałam nowego skypa jako administrator - otworzył się jako czyste okno bez treści, dokładnie jak u Aegir92. W związku z tym postanowiłam spróbować z tą rejestracją bibliotek Javy ale tu podajesz w instrukcji, ze w wierszu polecania powinno pojawić się C:\Windows\SysWoW64 a u mnie jest C:\Windows\system32>. Mimo wszystko mam kontynuować?

Hej,

Wypadałoby rozwiązać w końcu problem. :slight_smile:

Jeśli pojawiło się okno bez treści, to przydałoby się uruchomić Skype’a z tym parametrem legacylogin. Pisałem o tym w poprzednich postach. Spróbuj koniecznie.

Wystarczy przejść do ścieżki, którą wskazałem. :slight_smile: Do katalogu powyżej wchodzi się wpisując komendę cd… Można też zrobić to inaczej - wpisując cd C:\Windows\SysWoW64. Dalej tak, jak pisałem. Aczkolwiek najpierw spróbuj uruchomienia z parametrem. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Hej,

Super. :slight_smile:

Taki komunikat wynika z zastosowania w nowszych systemach Windows (od Windows Vista) systemu User Account Control, który kontroluje uprawnienia poszczególnych programów w zależności od tego, jaki użytkownik uruchamia aplikację. Ogólnie w większości przypadków komunikatu można się pozbyć, zaznaczając, by aplikacja uruchamiała się z uprawnieniami administratora. Jak to zrobić? Klikając na skrót aplikacji i wybierając z menu kontekstowego kolejno: Właściwości -> karta Zgodność -> i zaznaczając opcję Uruchom ten program jako administrator. Zatwierdzasz zmiany i tyle. :slight_smile:

Ogólnie myk z uruchomieniem programu z parametrem legacylogin, ma przywrócić możliwość logowania. Powinno się operację wykonać jeden raz, a następnie już uruchomienie Skype’a poprzez zwykły skrót powinno kończyć się sukcesem. Wtedy powinien też zniknąć komunikat UAC. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Hej,

Instalując Skypa jako administrator system samoczynnie dodał do ikony skrótu ikonkę administratora (tą niebiesko-żółtą tarczę), także uruchamiam program zawsze jako administrator a mimo wszystko komunikat UAC się pojawia…

W ogóle o co chodzi z tym ‘administratorem’? Na tym laptopie mamy tylko jedno konto użytkownika więc na chłopski rozum wszystko powinno odbywać się z z poziomu administratora- dobrze rozumiem?

Czy można na stałe zapisać gdzieś w systemie by cokolwiek robię na laptopie czy to uruchamianie czy instalowanie czy aktualizowanie, nie wiązało się z tymi dręczącymi mnie komunikatami UAC? Czy to tylko ręcznie i na bieżąco można tym

sterować?

Dzieki :slight_smile:

Hej,

Wejdź zatem do właściwości skrótu i odznacz opcję Uruchom jako administrator. Dodatkowo sprawdź, czy nie jest zaznaczony którykolwiek z trybów zgodności - to oczywiście ta sama zakładka z poleceniem Uruchom jako administrator. Upewnij się też, że ze skrótu nie uruchamiasz programu z parametrem legacylogin.

Nie do końca - tak było w przypadku systemów NT do poziomu Windows’a XP. Później nieco zmieniono uprawnienia, by zabezpieczyć użytkownika przez potencjalnymi niebezpiecznymi programami, które uruchamiać mogą się maksymalnie z uprawnieniami danego użytkownika - im one wyższe, tym większe spustoszenie może spowodować wirus bądź inny szkodnik. Najwyższe uprawnienia ma konto Administrator, które standardowo nie jest widoczne w systemie - pewnie dlatego że w poprzednich wersjach systemu było zdecydowanie nadużywane.

Myślę, że lektura tego oraz tego powinna pomóc. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Witaj,

pozwól, że pociągnę ten temat jeszcze troszkę 8)

Zrobione i pomogło, nie pokazuje się już okno UAC. Mimo wszystko ikonka tarczy wciąż widnieje na ikonce skrótu, nie znika po restarcie…

Sprawdziłam, tylko opcja zgodności z Windows 7 jest zaznaczona. (odznaczyć?)

Jeżeli uruchamiam skypa ze skrótu z parametrem legacylogin - uruchamia się on normalnie.

Uruchomienie skypa ze skrótu z oryginalna ścieżką “C:\Program Files (x86)\Skype\Phone\Skype.exe” skutkuje otworzeniem pustego okna skype tylko.

Dzięki :slight_smile:

Hej,

Oczywiście. :slight_smile:

Podejrzewam, że ikona będzie się pojawiać do czasu aż kontrola UAC nie zostanie całkowicie wyłączona, a użytkownik nie będzie pracował na koncie o najwyższych uprawnieniach.

Tak, odznacz. Zobaczymy jaka będzie reakcja programu.

Troszkę to dziwne, ale skoro tak prezentuje się sytuacja, to nie zostaje nic, jak uruchamianie programu z parametrem legacylogin.

Pozdrawiam,

Dimatheus