Czyli tak, Javę zainstalowałam, obecną aplikację skype odinstalowałam, wyczyściłam kompa ccleanerem oraz malwarebytes przy okazji porządków, zainstalowałam nowego skypa jako administrator - otworzył się jako czyste okno bez treści, dokładnie jak u Aegir92. W związku z tym postanowiłam spróbować z tą rejestracją bibliotek Javy ale tu podajesz w instrukcji, ze w wierszu polecania powinno pojawić się C:\Windows\SysWoW64 a u mnie jest C:\Windows\system32>. Mimo wszystko mam kontynuować?
Jeśli pojawiło się okno bez treści, to przydałoby się uruchomić Skype’a z tym parametrem legacylogin. Pisałem o tym w poprzednich postach. Spróbuj koniecznie.
Wystarczy przejść do ścieżki, którą wskazałem. Do katalogu powyżej wchodzi się wpisując komendę cd… Można też zrobić to inaczej - wpisując cd C:\Windows\SysWoW64. Dalej tak, jak pisałem. Aczkolwiek najpierw spróbuj uruchomienia z parametrem.
Taki komunikat wynika z zastosowania w nowszych systemach Windows (od Windows Vista) systemu User Account Control, który kontroluje uprawnienia poszczególnych programów w zależności od tego, jaki użytkownik uruchamia aplikację. Ogólnie w większości przypadków komunikatu można się pozbyć, zaznaczając, by aplikacja uruchamiała się z uprawnieniami administratora. Jak to zrobić? Klikając na skrót aplikacji i wybierając z menu kontekstowego kolejno: Właściwości -> karta Zgodność -> i zaznaczając opcję Uruchom ten program jako administrator. Zatwierdzasz zmiany i tyle.
Ogólnie myk z uruchomieniem programu z parametrem legacylogin, ma przywrócić możliwość logowania. Powinno się operację wykonać jeden raz, a następnie już uruchomienie Skype’a poprzez zwykły skrót powinno kończyć się sukcesem. Wtedy powinien też zniknąć komunikat UAC.
Instalując Skypa jako administrator system samoczynnie dodał do ikony skrótu ikonkę administratora (tą niebiesko-żółtą tarczę), także uruchamiam program zawsze jako administrator a mimo wszystko komunikat UAC się pojawia…
W ogóle o co chodzi z tym ‘administratorem’? Na tym laptopie mamy tylko jedno konto użytkownika więc na chłopski rozum wszystko powinno odbywać się z z poziomu administratora- dobrze rozumiem?
Czy można na stałe zapisać gdzieś w systemie by cokolwiek robię na laptopie czy to uruchamianie czy instalowanie czy aktualizowanie, nie wiązało się z tymi dręczącymi mnie komunikatami UAC? Czy to tylko ręcznie i na bieżąco można tym
Wejdź zatem do właściwości skrótu i odznacz opcję Uruchom jako administrator. Dodatkowo sprawdź, czy nie jest zaznaczony którykolwiek z trybów zgodności - to oczywiście ta sama zakładka z poleceniem Uruchom jako administrator. Upewnij się też, że ze skrótu nie uruchamiasz programu z parametrem legacylogin.
Nie do końca - tak było w przypadku systemów NT do poziomu Windows’a XP. Później nieco zmieniono uprawnienia, by zabezpieczyć użytkownika przez potencjalnymi niebezpiecznymi programami, które uruchamiać mogą się maksymalnie z uprawnieniami danego użytkownika - im one wyższe, tym większe spustoszenie może spowodować wirus bądź inny szkodnik. Najwyższe uprawnienia ma konto Administrator, które standardowo nie jest widoczne w systemie - pewnie dlatego że w poprzednich wersjach systemu było zdecydowanie nadużywane.
Podejrzewam, że ikona będzie się pojawiać do czasu aż kontrola UAC nie zostanie całkowicie wyłączona, a użytkownik nie będzie pracował na koncie o najwyższych uprawnieniach.
Tak, odznacz. Zobaczymy jaka będzie reakcja programu.
Troszkę to dziwne, ale skoro tak prezentuje się sytuacja, to nie zostaje nic, jak uruchamianie programu z parametrem legacylogin.