Witam, chciałbym prosić o jakąś radę. Ostatnio kupiłem słuchawki HyperX Cloud Alpha i od kiedy podłączyłem je nie działa mikrofon. Testowałem je na innym komputerze i wszystko ładnie chodziło, jak coś mam przejściówkę, z góry dzięki.
Na innym komputerze działało wtedy bez tej przejściówki?
O jaką chodzi dokładnie?
Zajrzyj do Panelu Sterowania>Dźwięk>Nagrywanie
Spróbuj zacząć mówić i czy poruszą się zielone paski głośności. Jak także ustaw o urządzenie jako domyślne.
Jak nie, pokombinuj z innymi urządzeniami na liście. Zobacz czy coś nie jest wyciszone, wyłączone.
Kliknij też PPM na listę i zaznacz wyswietlanie wyłączonych urządzeń. Być może któryś na szaro po włączeniu zadziała.
Tak, na innym komputerze działały z przejściówką. Próbowałem wszystkiego co wymieniłeś lecz dalej nic.
Ktoś by poradził mi coś bo nie wiem co robić.
Przede wszystkim, ten zestaw będzie działał prawidłowo jedynie przy podłączeniu do wejściu combo w laptopie.
Jeśli PC posiada oddzielne wejście słuchawkowe i mikrofonowe, to potrzebna jest przejściówka o której piszesz.
Powinna być taka:
https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-audio-sluchawki-mikrofon-do-minijack-9340394222
Wszystkie wtyki muszą być dobrze dociśnięte (do końca) tak samo mikrofon w słuchawkach.
Dopiero tak podłączony zestaw, jeśli nie ma wejścia combo, tylko dwa oddzielne, dla słuchawek i mikrofonu zadziała prawidłowo.
Trzeba też uważać, ponieważ może być przejściówka z innym rozkładem pinów wewnątrz (zamieniona masa z mikrofonem), najlepiej sprawdzić na jakimś innym urządzeniu, czy działa poprawnie, jeśli nie ma efektu na twoim.
Pozostają jeszcze jak kolega pisał ustawienia sygnału mikrofonu.
W ogóle same słuchawki odbierają prawidłowo dźwięk i nie działa jedynie mikrofon?
Do jakiego gniazda (gniazd) je podlączasz?
Jeśli zadziała zwykły mikrofon bez przejściówki na tym docelowym komputerze, to prawdopodobnie przejściówka jest właśnie zła.
HyperX sprzedaje jakieś dwie własne przelotki:
HXS-HSEC1 i HXS-HSEC2
Problem tylko, bo nie mogę dojść, która będzie prawidłowa, bo któraś z nich to bodaj 2x>2x, a my potrzebujemy 1x>2x, a zdjęcia są te same tu i ówdzie. I jest drogo, albo niedostępne.
Tu jest oficjalna strona:
https://www.hyperxgaming.com/poland/pl/support/technical/category/headsets/accessories
Gdy podłączyłem sam mikrofon to działał, a z przejściówką już nie lecz ona jest mi potrzebna, ponieważ w komputerze nie mam wejścia i na mikrofon i na słuchawki, a jak już pisałem słuchawki z tą przejściówką działają u kolegi. Grzebałem też w ustawieniach oraz oglądałem poradniki, ale dalej nic.
Coś tu raczej nie gra.
Albo w tej chwili u kolegi to by nie zadziałało, albo osobny mikrofon by teraz nie zadziałał.
Raczej zadziałała jakaś zmienna, albo gonimy swój ogon.
Upewnij się, że nadal osobny mikrofon działa (nie wiem, czy czasem ten przy słuchawkach się nie wypina) i że przelotka jest podociskana dobrze.
Sprawdź gniazdo z przodu i gniazdo mikrofonowe z tyłu dla pewności.
Tak przy słuchawkach mikrofon jest wypinany i działa na 100%. Może jest jakiś problem z komputerem?
Jeśli wpinasz oddzielnie mikrofon bezpośrednie do wejścia mikrofonowego w PC i równocześnie słuchawki przez przejściówkę wetknięte do gniazda słuchawkowego w PC i w takiej konfiguracji jest wszystko OK.
To na zdrowy rozum, jeśli przepniesz mikrofon do słuchawek i podłączysz wtyk mikrofonowy z przejściówki do PC i nie działa mikrofon, to albo źle wtykasz mikrofon do słuchawek (nie dociskasz dobrze), albo sam przewód od słuchawek jest uszkodzony i nie przenosi sygnału z mikrofonu, albo funkcja pilota służąca do wyciszania mikrofonu jest niekompatybilna [sygnałowo] ze zwykłym sygnałem mikro i słuchawki w PC.
Lub źle ustawiasz na pilocie mikrofon.
Wiele możliwości i na pewno - to któraś z nich.
Ciekawi mnie tylko, dlaczego u kolegi podłączając wszystko tak samo do jego PC jest u niego dobrze(?).
W końcu sama przejściówka jest niedobra, albo co też możliwe, w przypadku słuchawek z mikrofonem posiadających pilota, może być problem właśnie z prawidłowym działaniem w prostej konfiguracji, jaka jest w przypadku rozdzielenia takiego sygnału na dwa gniazda.
Często spotykałem sytuacje, że słuchawki z pilotami nie poprawnie działały przy podłączeniu tradycyjnym na dwa gniazda.
Zastanawia jednak fakt, że dobrze działają u kolegi na innym PC tak samo podłączane.
Czyli sprawa na prawdę intersująca, jednak wówczas w grę wchodzi jakiś “szkolny” błąd (źle podociskane wtyki do przejściówki i do PC).
Same ustawienia w PC masz dobre, skoro podłączając osobno słuchawki i mikrofon jest wszystko dobrze.
Przecież przepinając mikrofon nic nie zmieniasz w systemie, zmienia się za to sytuacja, że sygnał z mikrofonu idze poprzez pilota w słuchawkach i tu może być “pies pogrzebany”.
Nie działa regulacja, lub daje ci za mały poziom sygnału, wówczas faktycznie potrzebne może być zwiekszenie czułości mikrofonu w ustawieniach systemu.