Problem ze stacją dyskietek


(S) #1

Mam problem odnośnie stacji dyskietek, ponieważ jest wykrywana przez system, ale kiedy wkładam do niej dyskietke nie czyta jej. Mam płyte główną abit AG8-V (nie wiem czy to ważne). Odinstalowywalem sterowniki do niej oraz na nowo je wgrałem wyszukując nowy sprzęt po czym pisało nowy sprzęt jest gotowy do użwyku. Z góry dzięki


(Golden Finger) #2

Ile dyskietek sprawdzałeś ??

Dyskietki mają to do siebie, że nawet nowe mogą być wadliwe.

:okulary:


(S) #3

Sprawdzałem wiele dyskietek, ale żadnej nie czyta, nawet nie ma charakterystycznego dźwięku kiedy się ją włoży…


(Duch) #4

wygląda na to, że napęd jest kaput :slight_smile:


(S) #5

Ale była sprawdzana stacja dyskietek także z innego komputera i ona także nie działałą


(Tomek Zamlynny) #6

sprawdz czy taśma jest dobrze podłączona czerwony kabel musi być po stronie gdzie jest jedynka na stacji, czy w BIOS -ie masz ustawione i IRQ stacji dyskietek?


(S) #7

Stacja dyskietek jest dobrze podłączona, przecież ją wykrywa(sprawdzałem też. Co to jest IRQ stacji dyskietek?


(Tomek Zamlynny) #8

sa to przerwania przydzielone dla stacji dyskietek gdzie przydziela sie je w BIOSIE


(JNJN) #9

Czyli - bios widzi stację 1.44 MB prawidłowo przy starcie kompa.

Czy przy starcie kompa świeci na chwilę kontrolka stacji i gaśnie.

System widzi stację prawidłowo i nie wykazuje błędów w jej działaniu.

Jeśli nie działa:

Czy w biosie wszystko ustawione jak należy - sprawdź.

Ma być włączony Flopy 1.44 MB,resztę ustaw na none/disabled i zapisz bios Save.

Wymień taśmę sygnałową na nową.

Pamiętaj o prawidłowym założeniu taśmy sygnałowej stacji - sprawdź - zobacz podłączenie w innym kompie i tak załóż taśme.

Nowe taśmy, jedna wtyczka idzie do gniazda kontrolera płyty,a wtyczka za przeplotem idzie do gniazda stacji 1.44 MB.

Stare taśmy miały 5 wtyczek,wtyczka końcowa mniejsza idzie do gniazda płyty głównej - a wtyczka(mniejsza) za przeplotem idzie do gniazda stacji 1.44 MB.

Pamiętaj o prawidłowym założeniu taśmy przewód na taśmie sygnałowej czerwony idzie do pina numer 1 gniazda(opis na płycie obok gniazda i na urządzeniu).

Jak wszystko sprawdzone i dobre,to zostaje kontroler stacji dyskietek na płycie - prawdopodobnie uszkodzony lub uszkodzona stacja.

Weź swoją stację z taśmą sygnałową na inny komp i sprawdź jej działanie lub podłącz do kompa dobrą stację i sprawdź.


(Tomek Zamlynny) #10

Mam pytanie, czy jak BIOS i system widzi stacje, to oznacza ze musi być przydzielony IRQ dla stacji??

Cyberr od kiedy tak sie dzieje??


(system) #11

Miałem kiedyś podobny problem. Po jakiś 2 miesiącach (sic!) napęd jak gdyby nigdy nic zaczął działać…

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=12629


(Tomek Zamlynny) #12

W opcjach BIOS Features Setup

Swap Floppy Drive =>> włączyć na Disabled

Boot Up Floppy Seek =>> włączyć na Disabled


(JNJN) #13

Tak - tylko że może być konflikt przerwań lub adresów z innym urządzeniem.

Ale czy tak jest powinien wykazać menadzer urządzeń - zgłosić błąd.


(S) #14

Mam tak odkąd mam nową płyte głowną.


(JNJN) #15

Sprawdź wszystko jeszcze raz,możliwe że od nowości płyty padnięty jest kontroler stacji dyskietek.

Weź książkę do płyty głównej i poczytaj,może jest jakaś zworka na płycie którą należy przełożyć aby stacja działała - choć ja takowej nigdy nie widziałem,ale sprawdź.


(S) #16

aha jeszcze jedno mi się przypomniało kiedy w moim komputerze prubuje odpalic dyskietke pisze: "dysk w stacki dysków a jest nie sformatowany. Czy chcesz go sformatować teraz. kiedy daje tak pisze: “Brak dysku w stacji dysków A. Włoż dysk i sprobójponownie”

Złączono Posta : 29.08.2005 (Pon) 16:04

Okazało się że porpostu kabel był źle podpięty:)