Problem ze startem instalatora


(wojtek G) #1

Witam. Kolejny mój problem dotyczy problemu z uruchomieniem instalatora z płyty CD. Chcę zrobić reinstalkę. W biosie ustawiłem uruchomienie systemu z płyty ale niestety nic się nie dzieje. Komputer normalnie się uruchamia i przechodzi do systemu XP Profesional. Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc, będę wdzięczny.


(hevet) #2

A płytę masz botowalną?


(wojtek G) #3

nie bardzo wiem co to jest płyta botowalna, nadmienię iż takową reinstalkę robiłem już parokrotnie, problem pojawił się pierwszy raz


(hevet) #4

To prościej masz oryginalną płytę z systemem XP?


(Paluch Ti) #5

płyta jest bootowalna czyli uruchamia się bez uruchomienia windowsa...jeżeli masz orginała to na bank masz bootowalną. ustaw w biosie bootowanie z płyty i spróbuj jeszcze raz.


(wojtek G) #6

po ustawieniach w biosie po uruchomieniu kompa dochodzę do momentu: naciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje uruchomienie instalatora, po nacisnięciu klawisza powoduję postawienie kropki (wygląda to tak: ..........spowoduje uruchomienie instalatora z dysku CD:.......) i przechodzi do normalnej pracy systemu, wczesniej robiłem to kilka razy na tej samej płytce


(Cetyler) #7

Masz włonczone w biosie rozruch z napędu ?? Bo możesz mieć z dyskietki lub dysku . :smiley:


(wojtek G) #8

W biosie mam ustawiony rozruch z CD (TAK JAK ZAWSZE USTAWIAłEM PRZY REINSTALCE), tym razem instalator się nie uruchamia


(Norbert Stepniakowski) #9

OMG przecież kolega wojtek G napisał:

I nie botowalna tylko bootowalna

Jeszcze jakiś przykład tego, że nie umiecie czytać?? :twisted:

:twisted: żartuje

hmmm nie robiłem dawno reinstall'ki ale ja to bym sformatował partycję z tym winshitem albo i zainstalował odnowa, a dlaczemu tą reinstallkę robisz? może przywracanie systemu wystarczy?


(wojtek G) #10

trochę zaczyna mulić


(Norbert Stepniakowski) #11

To go lepiej od Wirusów przeskanuj, wyczyść rejestry, zdefragmentuj dysk itp (na szczęście na linuksie nie trzeba nic z tych rzeczy robić)

Albo weź waty i spirytusu i umyj sobie tę płytkę ...

Złączono Posta : 09.12.2007 (Nie) 14:22

Tylko trochę tego weź :stuck_out_tongue:


(wojtek G) #12

próbowałem też z inną płytką więc problem jest chyba z czym innym