Witam. Tak jak w temacie mam problemy z uruchomieniem komputera. Wszystko zaczęło się po restarcie BIOSu zworką na płycie głównej. Przed restartem chodził sprawnie i bezproblemowo na 3.6 GHz(standardowo 2.83GHz) a po miałem problemy ze stabilnością. Od nowa poustawiałem wszystko z tą różnicą że procesor chodził stabilnie tylko do częstotliwości 3.3GHz. Po pewnym czasie zaczął świrować bo np. podczas grania w Stalkera łapał 2 sekundowego freeza i sam wychodził z gry do pulpitu), po wejściu do systemu wieszał się. Gdy chciałem go zrestartować to komp sie restartował a obraz na monitorze zostawał.Dzisiaj z kolei nie umiał zbootować systemu, jak włączyłem kompa to karta graficzna zwykle przez chwile chodzi na 100% obrotów, w moim przypadku chodzi tak przez cały czas i jest tylko czarny ekran. Dopiero po restarcie CMOSu moge odpalić system.Moje pytanie jest następujące: Co jest tego przyczyną ?
w biosie ustaw wszystko na domyslne i zrestartuj,jak nie pomoże to uszkodziłes płyte 
– Dodane 09.09.2010 (Cz) 16:03 –
a pozatym przesadziłes z podkręcaniem 800mhz to troche zadużo
nie wina w podkręcaniu bo on chodzi nawet na 4.2GHz ale taką granicą bezpieczeństwa jest 3.6 GHZ
zależy od płyty i od chłodzenia,ile napięcie podniosłeś
– Dodane 09.09.2010 (Cz) 16:08 –
i jaki to procek i PLyta główna
Bardzo istotne. Zdarzają się procesory, które przez jakiś czas chodzą wykręcone wysoko, a następnie ulegają degradacji i chodzą tylko na ustawieniach standardowych. Tak zachowują się np. Intele z serii Core 2 Duo E8xxx.
Jak wykręcone miałeś pamięci? Jakie było napięcie pamięci RAM? One jeszcze bardziej ulegają zjawisku degradacji.
Płyta Główna to Asus P5N72-T Premium
Procesor to Q9550 przy standard taktowaniu chodzi na 1.10V a przy podkręceniu do 3.6 chodził na 1.22-1.26 w zależności od poziomu użycia prockaTam
Zasilacz Modecom VOLCANO 750 Watt
– Dodane 09.09.2010 (Cz) 16:45 –
Pamięci RAM to Gail 2x2GB 1066 MHz chodziły na 2.10 V
Jakiś nawiew do tego miały? były mocno ciepłe? Jakie były ustawienia pamięci?
ogolnie przewiew jest bo mam obudowe NZXT Tempest i jeszcze wieje od Noctua NH-C12P SE14
– Dodane 09.09.2010 (Cz) 17:01 –
timingi 5-5-5-15 CL5
A na jakiej częstotliwości latały te memki?
Ustaw luźno pamięci i sprawdź częstotliwości procka, jeśli nadal będą problemy to znaczy że wina procka.
na 850 MHz raz je ustawiłem na 1000 ale swietrdziłem że nie ma żadnego przyrostu wydajności
sprawdź, jakie napięcia są na zasilaczu, niby modecom, ale zawsze może się trafić felerna sztuka
Właśnie nie wiem jak to z tym zasilaczem jest bo jak wchodze do biosu to wszystkie napięcia są w porządku a jak wchodzę do systemu i włączam taki program “OCCT” to pokazuje mi na linii 3.3V że mam zaledwie 2.3V i teraz nie wiem co kłamie czy to wina programu czy to faktycznie takie napięcie
Softwerowo napięć się nie mierzy. 2.3V na 3.3V to softerowo byś nie zobaczył bo… komputer by się zwyczajnie wyłączył.
Sprawdzałeś procesor wykręcony na 3.6 i pamięci luźno?
Tak wszystko było sprawdzane testem obciązeniowym procesor i pąmięć RAM właśnie programem OCCT. Próba trwała 120 min