witam szukam pomocy problem jest taki niemoge odpalic laptopa przy starcie wyswietla sie okno z napisem enter password i po trzech nieudanytch próbach wyskakuje okno z komunikatem system disabled 16100 .Nie próbowalem startowć systemu z płyty system XP bo o takim mówimy.Co robić proszę o pomoc gardłowa sprawa!
Sprawdź czy można uruchomić system w trybie awaryjnym.
Po uruchomieniu komputera naciskaj klawisz F8 i wybierz tryb awaryjny.
Możesz zrobić zdjęcie, albo jakiś zrzut ?
niestety zrzutu nie wysle i zdjecia bo to komputer szwagra który jest u mnie w domu ale niestety nie zwiał złoma do mnie.w chwili gdy powinien sie logowac system to wyskakuje enter password a w chwile wczesniej wyswietla sie tylko ikona Intela i po 3 próbach wpisania hasła nieudanego info system disabled i ■■■■,najpradopodobniej spróbujemy za jakis czas wrzucic mu od nowa system ale tego bysmy woleli uniknac bo wsjo szlak trafi dzieki za porade zeusie odezwe sie do ciebie wieczorem wielkie dzieki raz jeszcze.
Jeśli dobrze myślę, to możesz mieć założoną blokadę biosową, na bios, bądź system. Ale nie wiem czy to jest to, może być to też dziąłanie jakiegoś programu. Najlepiej gdybym miał zrzut ekranu w którym momencie się to wyświetla i wersję BIOS-a, wtedy mógłbym coś odpowiedzieć, niem co grać w ciemno
nie wiem czy to jest wersja biosu ale u góry jest napis Phoenix trusted core bios.po włączeniu kompa pokazuje się tylko logo Intel a zaraz po tym niewielka prostokątna ramka z napisem Enter Password i obok miejsce na hasło w które należy wpisać maksimum 8 znaków.Problem w tym że nie wiem co to ma być za hasło.Po 3 krotnym wpisywaniu czegokolwiek na kompie pojawia się mała ramka i czerwonymi literami napis System Disabled 16100.Gdy chcę od nowa coś wpisywać muszę wyłączyć i włączyć komp.Chodzi więc tylko o to hasło.U kolegi patrzyłem i ten 16100 to jest jakiś trojan.
Spytaj może ktoś zakładał hasło na Bios, niech Ci poda wpiszesz i odblokujesz wtedy dostaniesz się do bootingu z dysku i się uruchomi Windows. Jeszcze jedno jaki to model laptopa i dodotkowo podaj mi dokładną wersję bios-u?
Na początek spróbuj te hasła:
AWARD, AMI, Compaq, Phoenix, Samsung, IBM, Compaq, DTK, Thinkpad, Sony, Toshiba
Kolejnym krokime jest próba wejscia do BIOSU, poprzez wciśśnięcie F2, F10, DEL, albo F12, i wyresetowania hasła ustawionego na system
Nie wiem za wiele o tym kompie bo dostałem go niedawno od kolegi.On twierdzi że hasła na bios nie wklepywał.W domu sprawdzę dokładnie co i jak,póki co jestem u szwagra.Spróbuję kompa odpalić w trybie awaryjnym lub zainstaluję od nowa Windows.Narazie dzięki za porady.W razie jakichś wątpliwości później się odezwę.Pozdro!
– Dodane 02.05.2012 (Śr) 20:10 –
Zeus__ , siema zeusie tu witopito słuchaj hasła które podałeś niedziałają awaryjny tryb systemu nie działa napęd niewidzi płyty płytA jest z oryginalnym XP-kiem żadne klawisze podczas uruchamiania nie trybią.Komputer nazywa sie California Acces CA M161S to pewnie jakis stary grzmot :lol:
A masz zrzuty? Jeśli się da to przeinstaluj system.
Jeśli nie to flash bios-a albo co najmniej jego aktualizacja. Jest to niebezpieczna operacja i może doprowadzić do uszkodzenia płyty głównej, także najlepiej gdyby to zrobiła osoba doświadczona, no chyba że Ty się tego podejmiesz. Mam pewne obawy że może być problem nawet z flashem BIOSU, bo jeśli tak to może nic z tego nie wyjść i trzeba by spróbować przeprogramować BIOS, w inny sposób o ile się uda taka operacja