Witam. Jestem tu nowy, tak że proszę wyrozumiałość. Mam problem i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Mam lapka
Acer Nitro 5 AN515-57
GeForce® RTX™ 3050Ti
intel core i5 11400H
pamięć 16 gb ddr4
I teraz tak. Jak zainstaluje sterowniki od grafiki ze strony producenta acer to jak wejdę w ustawienia sterowników Magistrala PCI EXPRESS x16 Gen 4
A jak zainstaluje najnowsze ze strony nvidia to mam PCI EXPRESS x8 gen 2
po wgraniu tych nowych wyglada jak by była ograniczona
Daj zrzut z CPU-Z zakładka mainboard lub z niej wpisz tu producenta i model płyty głównej oraz jeśli ma 2 sloty pci-e x16 to, w którym slocie jest karta napisz.
Mobilny 3050 Ti ma dwa warianty. Jeden bazuje na rdzeniu GA106 który ma szynę PCI-E 4.0 o szerokości 16 linii, drugi jest na rdzeniu GA107 z szyną o szerokości 8 linii.
Włącz GPU-Z i sprawdź jaki masz wariant karty oraz odpal test obciążeniowy który jest w programie. Będziesz wiedział czy masz szynę x8 czy x16.
To jest laptop.
Masz w nim jedną grafikę czy integra Intela plus Nvidia?
integra intela i osobną nvidia
Nie bardzo rozumiem jakie znaczenie ma to co masz napisane? Co cię to w ogóle obchodzi, liczy się wydajność. Odpal sobie FurMarka, zobacz ile klatek wyciąga ci obwarzanek na jednych sterownikach i na drugich, sprawdź z 3DMarkiem, z grą jakąś i będziesz wiedział które sterowniki lepiej się spisują.
Model GA107 więc z szyną x8. Nie wiem z czego wynika to że pokazuje x16. Kliknij wykrzyknik obok pozycji Bus Interface, uruchom Render Test i obserwuj pole Bus Interface. Będziesz wiedział na 100% z jaką szybkością działa szyna.
Chociaż, tak jak pisze wasabi, przy karcie mobilnej tej klasy nie ma znaczenia czy karta działa w trybie x8 czy x16. Ta karta nie wykorzysta całej przepustowości dostępnej w trybie x16.
Jak odpalę np fife 2023 to działą na ultra
nfs heat wszystko na ultra czasami skacze obraz, ale do przeżycia
na innych grach nie wiem bo nie mam
Wszystko jest w porządku, nie masz się co przejmować tym, że karta działa w trybie x8 - ten model tak ma.
Nie odpalaj gier na najwyższych ustawieniach graficznych. Zależy od tytułu ale w ogromnej większości przypadków zysk na jakości obrazu jest minimalny lub w ogóle nie zauważalny w porównaniu do detali wysokich, a karta graficzna (i CPU) dostaje mocno po dupie, zupełnie niepotrzebnie. Wystarczy zejść oczko niżej z detalami a płynność może mniej lub bardziej wzrosnąć. Mniejsze obciążenie może też się przełożyć na niższe temperatury czy cichszą pracę laptopa.