Problem ze ster. NVIDIA

Witam. Jestem tu nowy, tak że proszę wyrozumiałość. Mam problem i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Mam lapka
Acer Nitro 5 AN515-57
GeForce® RTX™ 3050Ti
intel core i5 11400H
pamięć 16 gb ddr4
I teraz tak. Jak zainstaluje sterowniki od grafiki ze strony producenta acer to jak wejdę w ustawienia sterowników Magistrala PCI EXPRESS x16 Gen 4
A jak zainstaluje najnowsze ze strony nvidia to mam PCI EXPRESS x8 gen 2
po wgraniu tych nowych wyglada jak by była ograniczona

Daj zrzut z CPU-Z zakładka mainboard lub z niej wpisz tu producenta i model płyty głównej oraz jeśli ma 2 sloty pci-e x16 to, w którym slocie jest karta napisz.

Mobilny 3050 Ti ma dwa warianty. Jeden bazuje na rdzeniu GA106 który ma szynę PCI-E 4.0 o szerokości 16 linii, drugi jest na rdzeniu GA107 z szyną o szerokości 8 linii.

Włącz GPU-Z i sprawdź jaki masz wariant karty oraz odpal test obciążeniowy który jest w programie. Będziesz wiedział czy masz szynę x8 czy x16.

To jest laptop.

Sterowniki są w grane ze strony acer

Masz w nim jedną grafikę czy integra Intela plus Nvidia?

integra intela i osobną nvidia

Nie bardzo rozumiem jakie znaczenie ma to co masz napisane? Co cię to w ogóle obchodzi, liczy się wydajność. Odpal sobie FurMarka, zobacz ile klatek wyciąga ci obwarzanek na jednych sterownikach i na drugich, sprawdź z 3DMarkiem, z grą jakąś i będziesz wiedział które sterowniki lepiej się spisują.

Model GA107 więc z szyną x8. Nie wiem z czego wynika to że pokazuje x16. Kliknij wykrzyknik obok pozycji Bus Interface, uruchom Render Test i obserwuj pole Bus Interface. Będziesz wiedział na 100% z jaką szybkością działa szyna.

Chociaż, tak jak pisze wasabi, przy karcie mobilnej tej klasy nie ma znaczenia czy karta działa w trybie x8 czy x16. Ta karta nie wykorzysta całej przepustowości dostępnej w trybie x16.

Jak odpalę np fife 2023 to działą na ultra
nfs heat wszystko na ultra czasami skacze obraz, ale do przeżycia
na innych grach nie wiem bo nie mam :slight_smile:

Wszystko jest w porządku, nie masz się co przejmować tym, że karta działa w trybie x8 - ten model tak ma.

Nie odpalaj gier na najwyższych ustawieniach graficznych. Zależy od tytułu ale w ogromnej większości przypadków zysk na jakości obrazu jest minimalny lub w ogóle nie zauważalny w porównaniu do detali wysokich, a karta graficzna (i CPU) dostaje mocno po dupie, zupełnie niepotrzebnie. Wystarczy zejść oczko niżej z detalami a płynność może mniej lub bardziej wzrosnąć. Mniejsze obciążenie może też się przełożyć na niższe temperatury czy cichszą pracę laptopa.

1 polubienie