Problem ze sterownikami AMD [Bluescreen]

Witam, otóż mój problem polega na tym że jak zaktualizuje sterowniki do karty graficznej AMD A9-9425 Radeon R5 powoduje to podczas lekkiego przeciążenia karty graficznej bluescreena, już mi ręce opadają a nie znalazłem odpowiedniego tematu związanego z moim problemem instalowanie manulane sterowników też nie pomaga.

Mój komputer:
Model - HP Laptop 14-dk0xxx
Procesor - AMD A9-9425 Radeon R5, 5 COMPUTE CORES 2C+3G 3.10GHz
Pamięć Ram - 8GB (dostępne 7,46)
Typ Systemu - 64-bitowy system operacyjny x64

Dodam jeszcze że laptop zakupiony 15.12.2019 roku tak więc uszkodzenie karty graficznej nie wchodzi w gre raczej ponieważ na podstawowych sterownikach smiga normalnie

1 polubienie

Taka informacja nic nikomu nie mówi :wink: Napisz jaki to system operacyjny, oraz jakie sterowniki instalowałeś. Najlepiej podaj do nich link.

Oczywiście, że uszkodzenie karty graficznej wchodzi w grę i objawy nawet na to wskazują. Może to też być problem ze zgodnością sterowników z systemem, raczej mniej prawdopodobne jest przegrzewanie.

pobierałem z tej strony z autodetect
https://www.amd.com/en/support

system mam windows 10 home

DxDiag.txt (79,4 KB)

tutaj bardziej szczegolowo

Ty się módl żeby to było uszkodzenie karty graficznej, klęcz na grochu i módl się jak średniowieczny mnich. Może wtedy nie będą naprawiać i oddadzą kasę, bo zakup 5 letniego rupiecia jako nowy…

Przy chromie i z przepełnionym Ramemtak bedzie, ale gier nawet nie odpalaj.
Objawy wskazują faktycznie na coś mechanicznego, jak leżał 5 latek, to powiedzmy szczerze mógł puścic lut.

Dla pewności zrób jeszcze live CD z Linuksem odpal benchmarka i jak wywali… ciesz się .:wink: !

ale skoro na podstawowych sterownikach działa to dlaczego by miała być uszkodzona?

Bo to byłoby korzystne dla Ciebie.
A dodatkowo jest to przykład książkowy, karty z uszkodzonym czipem potrafią działać w trybie awaryjnym na generycznym sterowniku, a zainstalowanie dedykowanego wywala system.

Dlatego mówię o Live CD z Linuksem, wykluczysz wpływ wszystkich rzeczy w Windowsie, i jak mówiłem, jeżeli potwierdzą się, uderzaj w rękojmię, nie w gwarancję. Na podstawie jej, rękojmi, wada istotna, nie da się korzystać, i odstąpienie od umowy.

okej a ten live cd z linuksem to sie robi tak jak na tej stronie:

czy jakos inaczej bo ja troche zielony w tych sprawach

Tak, mniej więcej tak.
Ja bym polecał użyć Rufusa i z linuksów coś lekkiego może Slack/Pupy powinny być proste. Instalujesz je na kluczu usb i po uruchomieniu, Linuks dogra sterowniki, pobierz OOCT i odpal test GPU na powiedzmy pół godziny.

a musze zaktualizowac sterowniki przed ta operacja?

A umiesz w Linuksie? On zainstaluje własne. Powinien mieć.
BTW. Okłamałem Ciebie trochę, procek masz z 2018, ale to odgrzany kotlet z 2016 bodaj. :wink:

nigdy nie mialem linuksa i nie mam pojecia jak wgra wlasne to spoko mam nadzieje ze bedzie tak jak mowisz i zwroca mi kase :hot_face:

Powinien przy starcie Linuks wyłapać i dodać, jak będzie w OOCT stabilnie, to… problem w sterownikach WIndowsa.

Z tym OCCT na Linuksie to bym się nie rozpędzał… :wink:

Fakt, nie ma wersji, ale passmark ma… i powinien wystarczyć “jako obciążenie”. Jak przejdzie cały test=sprzęt OK. :wink:

https://www.geeks3d.com/dl/show/392

Należy wypakować zawartość, wejść do katalogu i uruchomić polecenie.

A GUI (graphical user interface made with Python / tkinter) is
available since GpuTest 0.6.0+. To launch the GUI, run the following
command:

$ python gputest_gui.py

ps.
Programu nie testowałem, ale chyba robi to o czym piszecie.

Wystarczy:

./Gputest

Działa aż cewki piszczą :joy:

Jest tam kilka programów, ale ja mu podałem do wersji z interfejsem graficznym dla ułatwienia.

Za dużo tej grafiki tam nie ma. Ot wyświetla się tęczowy trójkąt, cewki piszą, temperatura rośnie :slight_smile:

mam problem ze zrobieniem tego live cd z linuxem sugerowalem sie ta strona co podawalem wyzej i nie moge odpalic linuxa pisze mi ze blad wzialem inna wersje tez blad, rufusem próbowałem tez nic