Witam mam problem ze sterownikami karty graficznej rtx 4050 w laptopie gigabyte g7 Windows 11.
Chcę grać na monitorze w rozdzielczości 3440x1440 120hz, lecz gdy dam sobie taką rozdzielczość to monitor działa maksymalnie w 60hz, aby grać w 120hz muszę mieć rozdzielczość 1920x1080p.
Sprawdzałem kabel i to nie jego wina, jak patrze w ustawienia zaawansowane to widzę że " Połączono z intel iris xe graphics" czyli z integrą, więc w menedżerze urządzeń wyłączyłem integrę a wtedy w ogóle monitor nie działał a działał tylko ekran laptopa i ponownie w zaawansowanych ustawieniach graficznych zobaczyłem tym razem „Połączono z podstawowym sterownikiem ekranu Microsoft”, a sterowniki do karty graficznej są pobrane i normalnie w aplikacji nvidia pokazuje że jesty wszystko ok, a windows w ogóle nie widzi tych sterowników.
W menadżerze urządzeń powinny być dwie karty, Intel oraz Nvidia. Jak są, to odpal na wbudowanym ekranie FurMark i zobacz czy akceleracja działa na Nvidii.
Jak tak, to potem sprawdź czy tak jest na zewnętrznym monitorze.
Do rozdzielczości 4k 120Hz, potrzebny jest HDMI w wersji 2.1, albo, jeśli jest, lepiej DP.
w furmarku jest normalnie używany w 100% rtx a kabel mam dobry bo na innym kompie działa normalnie monitor w dobrej rozdzielczości i odświeżaniu
Czy ustawiłeś obraz monitora jako jedyny ekran? Tak, żeby wyłączył się ten w laptopie?
tak
Wyłączanie integry nie robi się w menedżerze urządzeń, tylko w UEFI.
Swoją drogą jeśli podłączasz monitor do lapka to z automatu powinien pracować na karcie dedykowanej i w panelu grafiki NVIDIA robisz wówczas wszystkie ustawienia monitora a nie w panelu integry.
Jeśli ci pokazywało, że monitor działa na integrze to coś nie tak.
Najlepiej wyłącz integrę w UEFI, wyłącz wyświetlacz laptopa i sprawdź ustawienia panelu NVIDIA oraz czy monitor działa z wyższym odchylaniem przy 4K.
Wygląda na to, że masz typowy problem ze sterownikami RTX 4050 w laptopie Gigabyte G7 z Windows 11.
Aktualizuj sterowniki GPU: Upewnij się, że masz zainstalowane najnowsze sterowniki.
Sprawdź ustawienia wyświetlania: Upewnij się, że monitor jest ustawiony na 120 Hz.
Wyłącz Intel Iris Xe: Spróbuj wyłączyć Intel Iris Xe w Menedżerze urządzeń.
Aktualizacja BIOS-u: Sprawdź, czy jest dostępna aktualizacja BIOS-u dla twojego laptopa.
Mam nadzieję, że jedna z tych opcji pomoże Ci ustawić monitor na 120 Hz!
W lapkach wyłączenie integry w menedżerze urządzeń nic nie daje.
Z miejsca system odpala " podstawowy sterownik ekranu Microsoft".
Przynajmniej jak próbowałem to robić na kilku i wcale nie odpalał się wówczas na dedykowanej.
Dopiero wyłączenie w UEFI dawało rezultat i system nie odpalał zastępczego sterownika do integry a działał na dedykowanej.
Zresztą też to już próbował jak napisał.
Ale, możliwe że jakieś „specjalne” sterowniki do danego modelu lapka inaczej to rozwiązują.
Może zwyczajnie wyjście karty nie obsługuje wyższych częstotliwości odświeżania.