Problem ze sterownikami kod38

Witam.

Mam taki problem. Jak podłącze aparat fotograficzny KODAK do komputera to system normalnie go wykryje a potem zainstaluje jeden sterownik i od razu drugi. Wygląda to tak że przy włożeniu wtyczki USB do aparatu, pojawia się dymek koło zegara z napisem “Wykryto nowe urządzenie Kodak EasyShere c433” a po nim od razu drugi dymek “Wykryto aparat obrazów nieruchomych (czy jakoś tak)”. Później trzeci dymek z informacją że “twoje nowe urządzenie może nie działać prawidłowo” a w menadżerze urządzeń przy pozycji aparatu jest wykrzyknik i we właściwościach taki komunikat: "System Windows nie może załadować sterownika urządzenia dla tego sprzętu, ponieważ poprzednie wystąpienie sterownika urządzenia jest wciąż obecne w pamięci. Kod 38 ". Na stroni Microsoftu jest napisane że przy tym błędzie pomaga restart komputera. Ale niestety mi to nie pomaga, bo po restarcie historia się powtarza. Co mam zrobić żeby system nie ładował dwóch sterowników jednocześnie?

Do aparatu masz dołączone na płycie CD oprogramowanie - aparat odłączony od kompa i instaluj to oprogramowanie, jeśli instalator poprosi o podpięcie włączonego aparatu (założona karta pamięci) to podłącz, jak nie niech skończy instalować oprogramowanie i podłącz lub po restarcie systemu.

Pamiętaj aparat musi być w odpowiednim ustawieniu - poczytaj do niego instrukcję,podpięcie aparatu z kompem przez USB.

lub

aparat podpięty do kompa,menadżer urządzeń

i odinstaluj wszystko co aparat - ma być pusto,restart kompa i niech system instaluje ponownie aparat i zobacz.

Dzięki za zainteresowanie.

Problem już rozwiązałem. Polegał on na tym że aparat używał (a raczej chciał użyć) tego samego pliku sterownika co podłączony pod inne wejście USB skaner, plik nazywa się usbscan.sys. Jak odłącze skaner (nawet nie fizycznie tylko przez opcję “wyłącz”) to system widzi aparat bez problemu. Tak sobie na razie z tym poradziłem (nie mam innego pomysłu), często nie używam skanera więc może być cały czas na “wyłącz”. :smiley:

Temat stary ale przyprowadził mnie tu google a w międzyczasie to rozwiązałem.
W Win10 problem powodował Bitdefender Antivirus w wersji Free. Po odinstalowaniu tego badziewia problem zniknął.