Problem ze sterownikami lub sprzetem komputera.. Stacjonarka

Witam,

Specjalnie dla Panów którzy usunęli poprzedni mój temat. Zastosowałem się do zaleceń i otóż pojawia się nowy temat.

(Zastanawia mnie tylko czy panowie również posiadacie wszystkie programy ktorych uzywacie z full licencja ale to juz inna sprawa)

Przejdzmy do problemu:

Posiadam nowy komputer. Mam problem z uruchomieniem jakichkolwiek “nowych gier”(wiedzmin2 nowy nie jest). Problem pojawia się w momencie odpalenia gry-klikniecia np nowa gra-ma sie pojawic jakis filmik poczatkowy i po prostu gra sie wyłącza. Testowalem to na:

Dragon Age Inwizycja ( ale tutaj problem takowy posiada spora ilość posiadaczy gry wiec nie bierzmy jej za bardzo pod uwage) oczywiscie zakupiony oryginal 1 raz go instalowalem.

wiedzmin 2 - (oryginal)

assassins creed unity - (rownież oryginal) otrzymalem go na dniach i zostal on tez 1 raz zainstalowany

na 3 wyzej wymienionych gry wylaczaja sie po kliknieciu nowa gra.(bez zadnych bledow czy raportow)

Po prostu się wyłączają.

W przypadku gry" Dark Souls I" wszystko dziala normalnie.(gra równiez oryginalna)

Wyzej wymienione gry probowałem uruchamiac na najnizszych i najwyzszych wymaganiach oraz na roznych rozdzielczosciach bez efektu. Oczywiscie odpalanie przez admina. Testowalem rowniez tryby zgodnosci.

Testowalem temperatury/monitorowalem napiecia i wszystko wygladalo ok…

Pościagalem wszystkie aktualizacje windowsa i zainstalowalem wszystkie sterowniki. Posiadam rowniez net frameworki/visuale/najnowsze stery do grafiki/dx 9 i 11 zainstalowanego.

Jedyny problem jaki się pojawiał to przy testowaniu grafiki programem occt przy ustawieniu dx 11 i 60fps po kliknieciu start komputer zawieszal sie.

W przypadku dx11 i 30 fps wszytsko dzialalo normalnie jak rowniez przy innych ustawieniach.

Specyfikacja komputera:

Procesor : Intel Core i5-4460 3.2GHz 

Musisz popatrzec na forum graczy.Mysle ze to problem ze sterownikami grafiki Gigabyte Radeon R9 i DirectX 11.

Kilkunastokrotnie przeinstalowywane sterowniki i testowane tez starsze wersje a dokladnie 1 starsza wersja. I dlatego dziwi mnie ten problem…

Było Cię stać na wydanie 3 tysięcy na komputer, a nie stać aby wydać 350 złotych na Windowsa? Uwierz mi, że wielu ludzi - ja również się do nich zaliczam - korzysta wyłącznie z legalnego oprogramowania i nie jest to nic niezwykłego. Sam wydałem nieco ponad 300 złotych na Windowsa, reszta oprogramowania to programy na licencjach freeware. Gry można nabyć za grosze na wyprzedażach lub zdobyć za darmo w różnych konkursach.

Jaki masz zasilacz? Sądząc po tym, że ma absurdalnie dużą moc, a obudowa to Akyga to podejrzewam, że zasilacz również należy do tej marki, zgadza się? Jeśli tak, istnieje prawdopodobieństwo, że zasilacz zwyczajnie nie wyrabia, gdy taki potwór jak R9 280X zaczyna posiłek. Co możesz zrobić? Wyłączyć (lub wyciągnąć) Radeona i odpalić system na zintegrowanej karcie graficznej, a następnie spróbować powtórzyć warunki, w których dochodzi do sytuacji problematycznej. Jeśli problem wtedy wystąpi, to oznacza że problem leży gdzieś głębiej, w innym podzespole. Jeśli problem nie pojawi się, przyczyna tkwi w zasilaczu (zakładając że to Akyga) lub uszkodzonej karcie graficznej.

Hmmm…Obudowa Akyga więc i ten pseudo-zasialcz też pewnie Akyga? :wink:

Zasilacz to MS-TECH 950W ATX PSU

Kompletnie nic mi nie mówi nazwa tego zasilacza, więc najpewniej jest niemarkowy i należałoby go wymienić. XFX 550W lub Thermaltake 530W.

Masz powtórzyć sytuację, w której gra się wyłącza, ale bez wsadzonej karty graficznej.

Bez wsadzonej karty graficznej gry wgl nie nie włączaja.

W testowaniu zasilacza programem furmark nie bylo zadnych problemow nawet przy 100% uzycia karty graficznej.

Przy próbie testowania karty programem 3dmark wywala takie cuś (zdjecie)

Natomiast często zdarza się taka sytuacja ze wyskakuje komunikat “sterownik ekranu przestal dzialac ale juz odzyskal sprawnosc”

W przypadku gier wyzej wymienionych sytuacja sie nie zmienila. Natomiast przy zainstalowaniu innych tj Batman oraz (gra która wczesniej dzialala bez problemu rowniez zaczyna wariowac Dark Souls) przy obydwu wyskakuje problem “program przestal działać”. Czasami w tym samym momencie wyrzuca rowniez sterownik ekranu"

Problem został rozwiązany przez aktualizacje biosu karty graficznej… Jak narazie wszystko dziala elegancko. 3d mark nie wywala zadnych bledow jak i gry (wszystkie) dzialaja bez problemowo.

Dziekuje za rady.

Prosze o zamkniecie tematu.

post-269667-0-86620300-1419090257_thumb.