Problem ze sterownikami w Windows 7 x64

Witam,

mam Windows 7 x64 z MSDN AA. Tylko jest z nim niemały kłopot.

Na początku cały czas występował problem z instalacją (próbowałem różnych cudów, aby go zainstalować). Późnej okazało się, że system się zainstaluje po ustawieniu regionu i języka na angielski (stany zjednoczone). Tutaj moje pierwsze zaskoczenie. Poczułem się znowu jak w czasach Windows 95, gdzie czasem instalacja systemu nie przynosiła efektu…

W każdy razie jak już udało mi się go zainstalować to wszystko chodzi cacy, aż nie zainstaluję sterowników do grafiki, albo sterowników do AHCI… System po takiej operacji wstaje tylko w trybie awaryjnym, w którym to po prostu nie używa tych sterowników. Wyprzedzam pytania sterowniki są dla Win7x64.

Po przywróceniu sterowników do stanu sprzed ich instalacji w trybie awaryjnym system znowu chodzi normalnie…

Czy ktoś się spotkał z takim cudem? Dla mnie to jest nic innego jak szok. Nie zdarzyło mi się po tylu latach obcowania z kompami siedzieć cały dzień i nic nie móc zrobić…

Laptop:

Samsung R560 AS02, Core 2 Duo 2,26, 4GB RAM, GeForce 9600GTM, chipset intela serii 4

Aż takich szopek nie miałem

Ale chroniczny brak sterowników dosłownie do wszystkich urządzeń (drukarki skaner kamerka a nawet karta muzyczna!) szybko ostudził mój zapał do przejścia na ten system. Jak na razie jadę na xp. Szukam sterów pod siódemkę i jak wszystko skompletuję to wtedy przesiadam się. Dziwi mnie fakt że windows ma już parę miesięcy a m$ dosłownie nic z tym nie robi. Czytałem gdzieś że parę strategicznych firm np HP nie podpisało stosownych papierów i dlatego windows 7 jest wyprany ze sterowników porażka bo nawet mój sb live zamilkł

a na integrze nigdy nie będę słuchał moich cennych zbiorów mp3.

O brak sterowników można mieć pretensje do producentów urządzeń a nie do MS. I nie mówmy że nic nie działa, większość sprzętu działającego pod Vistą prawidłowo działa także pod Windows 7.

Skiff a ty masz legalne czy nie ;D ? sciganoles torrentem albo z jakiego nie legalnego zrodla? to normalne -_- pewnie ktos modyfikowal dodal wirusy trojany i ci zabiera teraz hasla XD

Dodane 09.01.2010 (So) 20:13

PS: ja mam tez 7 i mi wszystko dobrze chodzi ;] sterowniki mam najnowsze antywirus tez ;D kup legalnego to nie bedziesz mial problemow :stuck_out_tongue:

matmaxalez - MSDNAA jest legalne.

A co ma do rzeczy legalny czy nie msdn to jak najbardziej wersja legalna co nie zmienia faktu że sterowników do urządzeń brak a te z visty działają jak chcą

sb liv milczy jak grób drukarka hp 990cx nie drukuje kamerka logitecha game over o skanerze ploterze tnącym niezbędnym mi w pracy czy tablecie nie wspomnę

Owszem integra realteka pod siódemką zagra drukarka z nowych serii też ale czy o to chodzi? żeby wymienić połowę sprzętu w chacie żeby używać windows 7? !!

Dla mnie i wielu borykajacych się z podobnym problemem windows 7 to kpina. Może i jest szybszy wydajniejszy ale bez wsparcia urządzeń peryferyjnych jest przydatny jak dziura w moście.

Sterowniki mam do wszystkich urządzeń. I nawet nie potrzebuję żadnych zewnętrznych bo wszystko gra i buczy. Ale do grafiki muszę mieć inne. Jeżeli system nie wstaje po zainstalowaniu sterowników do Win7 x64 to uważam, że coś tutaj nie gra. Jak pamiętam na wersji beta i RC 32-bitowej wszystko chodziło jak trzeba. Tyle, że chciałem sobie wypróbować wersję 64bit, żeby sprawdzić, czy warto będzie się na to przesiadać kiedyś.

To nie jest normalne, żeby system nie przyjmował zewnętrznych sterowników. Nawet zainstalowanie Comodo powoduje, że system się już nie uruchamia (comodo dodaje swoje sterowniki do sieciówek z firewalla i dlatego). Żeby to była inna wersja Windowsa niż MSDN to bym mógł uderzyć do jakiegoś wsparcia technicznego, a tak to muszę liczyć na to, że znajdę kogoś kto miał taki sam problem.

Od razu widać że masz coś nie tak ze sprzętem. Więc nie miej pretensji do Windows czy driverów tylko sprawdź podzespoły.

Jeżeli byłoby coś nie tak ze sprzętem to na 32bitowych systemach też by nie działało. A na Viście i Win7 w 32bitach nie ma żadnych problemów, nic się nie wcina, nie ma “zastojów” komputera, nie zawiesza się i nie przegrzewa. Dlatego nie ma możliwości, aby to był problem ze sprzętem. Jeżeli istniałoby coś takiego jak kompatybilność sprzętu z systemem 64-bitowym to może, ale z tego co wiem to coś takiego nie istnieje, bo ważne są sterowniki do sprzętu.

Zatem ktoś ma może jeszcze jakieś propozycje?