Problem ze sterownikiem magistrali USB

Witam,
Mam do naprawy komputer z płytą główną Asrock FM2A75 Pro4+ z dosyć starą obudową. Chodzi o wgranie systemu win 7 i o ile wszystko działa, to w menadżerze urządzeń jest wykrzyknik przy magistrali USB, a do tego działa tylko jeden tylni port USB 2.0. Wszystkie sterowniki ze strony producenta zostały wgrane i wszystko jest dobrze z resztą. Próbowałem wyszukać aktualizacji za pomocą systemu Windows, jak i też wskazać ręcznie sterowniki(nie było go), a po instalacji sterownika za pomocą Driver Booster wyskakiwało, iż urządzenie jest nieznane, a identyfikator był inny(jasno wskazywał że jest tu chipset AMD). Poza tym BIOS był przywracany do domyślnych ustawień, sprawdzałem ustawienia zasilania oraz odinstalowywałem urządzenie i restartowałem komputer.
Jakieś pomysły, poza uszkodzeniem sprzętu, co jest mało prawdopodobne.
Pozdrawiam

A wiesz to, że nie jest uszkodzony, bo?

Takie programy nadają się do… Do niczego się nie nadają.

Najprostszym sposobem na zlokalizowanie problemu, jest wykluczenie fizycznego uszkodzenia.
Porty powinny działać choćby w BIOS (podłączana mysz, klawiatura)… Jeżeli tam nie działają, to sprawdź jakimś systemem Live CD. Jeżeli też nie będą działały, to problem masz na tacy. A jak będą działały, to wtedy możesz kopać w sterownikach i systemie…

Ja sterowniki zainstalowałem ze strony producenta i osobiście nie korzystam z tego typu wynalazków jak Driver Booster, ale pomyślałem że nie zaszkodzi sprawdzić, czy on czasami czegoś nie naprawi.
Sprawdzę w jakiejś dystrybucji Live CD.

Windows 7 nie rozpoznaje sam usb 3.0. Przy tym wykrzykniku weź na urządzeniu właściwości, szczegóły i znajdź identyfikator sprzętu (cały). Skopiuj tutaj. Mogą być dwie, trzy lub więcej linijek z jakimiś nazwami.

Na chwilę obecną mogę podać tylko jedną linię, ponieważ nie mam dostępu do tego komputera. Dopiero jutro mogę podać więcej linii.
PCI\VEN_1022&dev_7812&subsys_78121849&rev_03
Sterowniki mam z tej strony:
https://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A75M%20Pro4+/index.pl.asp

https://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Windows+7+-+64
Ściągnij optional (podpisany jako amd chipset drivers). Rozpakuj go i znajdź usb3.0 i zainstaluj to.

Spróbuję, ale rozumiem że to jest ogólny sterownik jeśli chodzi o płyty główne AMD? Znaczenia to raczej nie ma, ale karta jaka tam jest to stara NVIDIA z serii 200.

To jest chipset drivers amd, czyli sterowniki do płyt głównych amd. Są tam sata, ide, usb i itp. Powinno pasować, bo identyfikator sugeruje usb3.0 amd. Ale po rozpakowaniu musisz poszukać w folderach folder z nazwą usb 3.0 (nie 3.1).

Ten sterownik powinien się zainstalować za pośrednictwem instalki z paczki All in one ze strony ASRock’a, ale spróbuję.

Problem nadal nie został rozwiązany. USB 3.0 nadal nie działa,ale w UEFI już tak.

Kilka screenów:

I jeszcze takie coś znalazłem i nwm czy ma związek:

Pobrałem ze strony Microsoft’u jakieś narzędzie do naprawy problemów związanych z USB i ono nic nie wykryło.
Wejścia USB nie są uszkodzone, ponieważ w UEFI dobrze działają, jak i też w dystrybucji Puppy Linux Race.

A instalowałeś z płyty ze sterownikami te ats usb 3.0?

Nie mam płyty.