Witam. Mam internet światłowodowy w Netii do 150Mb/s (i do 50Mb/s wysyłanie) i zazwyczaj było to jakieś 140Mb/s (i 48Mb/s) wg. speed testu. Od jakiegoś czasu mam jakieś 80-90Mb/s (i wysyłanie bez zmian), więc zgłosiłem to jako awarię internetu. Technik sprawdził zarówno u nich, jak i u mnie na swoim laptopie podłączając pod mój router po kablu i miał 142Mb/s a ja mam nadał około 90Mb/s. Stwierdzili że z internetem problemu nie ma, a problem najprawdopodobniej leży u mnie po stronie komputera. No i teraz prosiłbym o pomoc w identyfikacji tego problemu, co może być przyczyną, bądź jego naprawy. Mój system do Windows 10 Home ze wszystkimi aktualnymi poprawkami.
Komputer stacjonarny czy laptop? Jak się łączysz z routerem? Jaki router?
Komputer stacjonarny, z routerem łączę się drogą kablową, a router to Huawei EchoLife HG8245Q2
W stattusie połączenia w windowsie pokazuje ile 1Gb/s czy inaczej? Daj zrzut z tego.
Nie wiem czy o to dokładniej chodzi ale jest takie coś napisane że odbieranie i przesyłanie po 100Mbps.
Według tej instrukcji:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4027616/windows-check-your-network-connection-status
Spróbuj podłączyć inny kabel sieciowy.
Dobry pomysł. Spróbować w ustawieniach sterownika karty sieciowej na siłe wymusić 1000Mb/s full duplex. Jak nie połączy z routerem to wtedy wiadomo, że albo kabel, albo nie na każdym porcie Lan router ma Gigabit, albo padła sieciówka w komputerze i więcej jak 100Mb/s nie pójdzie.
Jednak okazało się że kabel. Wymieniłem bo miałem zapasowy i mam około 139-141Mb/s. Chociaż swoją drogą ciekawe czy jeszcze coś nie “opóźnia” że nie ma 150Mb/s ale tak czy inaczej może to już jest w granicach “normy”. U technika było też 142Mb/s. Apropo sieciówki to mam zintegrowaną na płycie głównej. Dziękuję bardzo za pomoc
Mam 150MB/s po kablu od Vectry. Nigdy nie miałem 150MB/s. Nigdy mieć nie będziesz 150MB/s.
Możliwe. Bo zawsze jest nieco mniej. Tak czy inaczej jest tyle ile było przedtem po wymianie kabla. Bo miałem 90Mb/s około a teraz mam już 140Mb/s.
Jest wszystko OK po zmianie kabla. Nie ma sensu doszukiwać się.
Ja mam 138MB/s góra 142MB/s. Też jest OK.
Uuuulala, masz piękne łącze…uśredniając to jakieś 1120 Mb/s, lub jak kto woli 1,09Gb/s…grubo gra ta Vectra u Ciebie
W czym widzisz problem?
Rzeczywiście jesteś Madafaker tu, na forum.
Chyba Troll Hot zlotu, a nie uczestnik powinieneś mieć napisane.
Co, nigdy nie widziałeś takiego łącza?
A tak na serio to nie ma sensu czepiać się tego, naprawdę każdy wie o jaką prędkość chodzi nawet gdy ktoś pomyli jednostki.
Zmył się z forum, jest jemu wstyd. Tyyyyle.
Jak ja bym się o te jednostki przyczepił zaraz byłaby fala na mnie, prowokacja do kłótni i jak zwykle ja bym skończył z banem na forum, ale on uczestnik Hotzlotu forum to mu dosłownie wszystko wolno.
To i zaufana osoba. Wszystko jemu wolno.
Bo się pomyliłem po prostu i zamiast Mb napisało mi się MB Wiem doskonale że 8Mb to 1MB. Po drugie mam z Netii a nie z Vectry… Chciał zaszpanować wiedzą, ale niestety większość to wie…
A tak nawiasem to u mnie na klatce dostępne jest zarówno i 1Gb/s (wiem doskonale że byłoby to do 128MB w przeliczeniu z Mb na MB :P) z Orange i 900Mb/s z Netii, ale na chwilę obecną więcej mi nie potrzeba, a przynajmniej drogo nie płacę bo 50zł/msc z telewizją i 4 miesiące za 0zł.