Problem ze znalezieniem odpowiednich sterowników audio


(Revy) #1

Witam.

Z góry przepraszam, jeśli założyłam temat w złym dziale lub jeśli taki temat już był.

Zrobiłam dziś format partycji C i pojawił się problem ze sterownikami audio - otóż nie mogę nigdzie znaleźć odpowiednich (a przy zakupie komputera dołączony tylko sterowniki do k. graficznej), ba! Nawet nie mam pojęcia, jaką mam kartę dźwiękową, najprawdopodobniej jednak jest zintegrowana z k. graficzną - Ati Radeon HD 4600 (a system to XP 34 bit). Siedzę już od kilku godzin, szukam, instaluję i nic. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć, jakie sterowniki powinnam ściągnąć? Będę naprawdę bardzo wdzięczna.

Wiem, że mój problem jest głupi, ale moja znajomość tematu komputerów jest na bardzo podstawowym poziomie.

ps. przez przypadek temat dodał się dwa razy.


(system) #2

Jaką masz płytę główną?

Dodane 03.10.2012 (Śr) 22:33

W 2 takim samym poście na górze po prawej stronie masz ikonkę ze znakiem “X”.

Kliknij na nią, a zbędny post się usunie.


(Revy) #3

Moja płyta główna to AsRock M3A785GMH/128M/AMD 785 G DDR3-1600.


(rgabrysiak) #4

Wybierz swój system i pobierz odpowiednie sterowniki:

http://www.asrock.com/mb/AMD/M3A785GMH1 … t=Download


(Revy) #5

instalowałam Realtek high definition audio driver ver:R2.28, jednak głosu jak nie było, tak nie ma.


(Kunsztro) #6

Dość trudna instalacja na Win XP SP2 potrzebna poprawka na HDMI MIcrosoftu - dotyczy to karty graficznej…


(Revy) #7

A można prosić jaśniej? Bo nie za bardzo rozumiem o co chodzi - jak już wspominałam, w tych sprawach jestem kompletnym laikiem,


(Kunsztro) #8

Niestety nie jest to takie proste bez dodatkowych narzędzi proponuję serwis. :slight_smile:


#9

Nie ma za co. Po prostu następnym razem zamiast zakładać temat w pierwszym-lepszym dziale, przeczytaj ich opisy. To sporo Ci ułatwi.

A tak poza tym, proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie,używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038


(djkamil09061991) #10

Jakby każdy leciał do serwisu z problemem instalacji sterowników po formacie to powodzonka :slight_smile:

Silla , zainstaluj kolejno:

chipset:

ftp://europe.asrock.com/drivers/AMD/AllIn1/AllIn1_XP64_XP(8.512).zip

UAA (po pobraniu wypakuj i zainstaluj, instalacja jest niewidoczna, pokaj chwile i restartuj kompa):

http://www.ktosiczek.pl/download/Microsoft_UAA_Bus_Driver_KB88811_.zip

dzwiek:

http://ktosiczek.pl/download/realtek/hotfix.pl_2000.%20XP_%202003_R2.03.exe

Po instalacji Wejdź w:

Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka “Audio” -> w pozycji “Odtwarzanie dźwięku” sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (Realtek). Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.

Jeśli to nic nie da zainstaluj sp3:

http://www.dobreprogramy.pl/Windows-XP- … 12243.html


(Revy) #11

Problem w tym, że do wyboru jest tylko ATI HD Audio rear output, Realtek nie ma.


(djkamil09061991) #12

Zainstalowałaś wszystko tak jak podałem ? UAA równiez? oraz sp3? jeśli tak to jak widać nie wykrywa twej karty i warto sprawdzic czy jest wlączona w biosie , tak więc wejdz do biosu naciskając klawisz delete podczas włączania komputera następnie wejdz w zakładke advanced, następnie w pozycje Chipset configuration i sprawdz czy przy wpisie Onboard HD audio jest ustawione na auto jesli nie to tak ustaw następnie daj klawisz F10 potem Y zeby potwierdzic i enter.


(Revy) #13

Tak, zainstalowałam sp3, przy próbie instalacji UAA pojawił się komunikat, że wersja dodatku service Pack jest nowsza niż aktualizacja, którą chcę zastosować i nie ma potrzeby jej instalowania. Sprawdziłam również w biosie i karta jest włączona - Onboard HD audio było ustawione na auto.